Prof. Dr. Ramazan Altıntaş


Yaz Kursları Açılırken..

Yaz Kursları Açılırken..


Okullar kapanıyor.  Çocuklarımız yaklaşık üç ay gibi uzun bir yaz tatiline giriyor.  Bu tatili en iyi ve verimli bir şekilde değerlendirmenin yollarından birisi, çocuklarımıza Kur’an okumayı ve dini bilgileri öğretmeyi her anne ve baba görev bilmelidir.   Bu bilgilerin verileceği kursların açılacağı mekânlar pedagojik formasyon açıdan çocuklarımıza uygun olmalıdır. Gerekirse, İl ve İlçe milli eğitim müdürlükleriyle görüşerek okullardan da istifade edebiliriz. Çünkü Kur’an eğitiminin verileceği mekânlarda çocuklarımızın oyun oynayacağı sahalar da olmalıdır. 

Yaz kurslarında çocuklarımız evvela Kur’an eğitimini alacaklardır.  Onlara Kur’an okumayı, namaz sure ve dualarını öğretirken, anlamlarını da öğretmek en uygun olanıdır. Bunu da zorlayarak değil de sevdirerek yapmalıyız. Bu konuda hocalarımız örnek tutumlar sergilemelidirler. Müslüman ülkelerde ve Müslümanların bulunduğu her yerde, her camide, her kursta, her iş yerinde, her evde Kur’an eğitimi yoğunlaştırılmalıdır. Hem metin bazında lafızları tekrarlamaya dayalı bir okuma biçimine ve hem de lafızların anlam ve yorumunu kavramak için bir okuma seferberliğine girişilmelidir.  Hz. Peygamber (s. a.v): “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve başkasına öğretendir” buyurmaktadırlar. Bu çifte övgüye mazhar olabilmek için gayret sarf etmeliyiz. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Müftülüklerimiz din görevlisi kardeşlerimizi maddi ve manevi anlamda onore etmeli, onlar da emeğinin karşılığını almak suretiyle bu işi severek daha iyi yapmalıdırlar. Çünkü insanın şevklendirilmeye ihtiyacı vardır. Biz zaten bu işin mutlaka cân u gönülden yapıldığına inanıyoruz. 

İslam’ın doğuşunun ilk günlerinden itibaren  Kur’an’ın ezberlenmesine başlanmış, git gide tarih içerisinde bu iş müesseseleşmiştir. Hz. Peygamber (a.s)’dan gelen şu rivayette hafızlık yapmak teşvik edilmiştir: “Ümmetimin en şereflileri “hameletü’l-Kur’an”, yani, Kur’an’ı çok okuyan ve ezberleyenler, gece kalkıp ibadet yapanlardır.” Bir başka rivayette ise şöyle buyrulur:  “Gözün ibadetten nasibini verin. Bu Kur’an’a bakmak ve hayret edici (kevnî konularla ilgili) âyetleri üzerinde düşünmektir.”

Bizler bu rivayetlerden şunları çıkarıyoruz:

Kur’an muhafızları olmak şerefli bir iştir.

Kur’an okumak ibadettir. 

Bir üçüncüsü de Kur’an hayat nizamımız olup bize hayatımızda rehberlik yapan bir kitaptır. Dolayısıyla dinimizin emir ve yasaklarını, helal ve haramları, sevap ve günahları onu muteber bir İslam âliminin yazdığı tefsirden okuyarak öğrenebiliriz. 

Bir dördüncüsü de Kur’an’ın âyetleriyle kevnî ayetler hiçbir zaman çatışmaz. Varlık üzerinde tefekkürde bulunursak Allah’a olan inancımız daha çok artacaktır. 

Aslında bütün bu söylediklerimizi Resul-i Ekrem (a.s) şöyle özetlemektedir: “Kur’an’ı okuyunuz ve onunla amel ediniz. Onu okumaktan uzak kalmayınız. Ona yakışmayan yorum ve tevillerle haddi aşmayınız. Onu vasıta yaparak menfaat temin etmeyiniz. Onunla dünyalığınızı çoğaltmaya çalışmayınız.” Dikkat edilirse bu hadiste bir takım emir ve nehiy cinsinden olan uyarılar göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki, salt Kur’an okumak değil, onu anlamaya çalışarak, hayatı anlamlı kılmaktır. Bu işin uzmanı olmayan kimseler, sadece Kur’an’ın mealiyle yetinmemeli, ilim çevrelerinde muteber kabul edilen ve değer verilen bir Kur’an tefsirinden âyetlerin yorumlarını öğrenmeye çalışmalıdırlar. Bir diğer çok önemli bir mesele de  “Kur’an’ı vasıta yaparak dünyevi bir menfaat temin etmek”  konusunda duyarlı olmaktır.  Onun için Kur’an dünyevi alanda menfaat devşirme konusunda âlet edilmemelidir. 

Sonuç olarak, her Müslüman Allah’ın kitabı olan Kur’an-ı Kerim’i öğrenmelidir. Azami ölçülerde de Kur’an’ın mana ve yorumunu kavramalıdır. Yaz tatilinde çocuklarımıza Kur’an eğitimi ve dini bilgi öğretimini sağlıklı ortamlarda bu işin ehli olan kimselerin vermesi için gayret etmeliyiz. Bir de bu işi yapacak olan kimseler dini sevdirecek şekilde pedagojik eğitimden geçmiş kimseler olmalıdır.  Yine ruh sağlığına dönük derslerle birlikte çocuklarımızın beden sağlığının geliştirilmesinde sportif faaliyetler de yaptırılmalıdır. Böylece çocuklarımız hem ruh ve hem de beden sağlıklarına kavuşmuş vaziyette okullarına gitmeli  ve tekrar yaz tatillerini iple çekmelidirler.