M. Nazmi Değirmenci


Temenni


        

    Bir şeyin gerçekleşmesini dilemektir temenni. 2019 yılının milletimiz ve insanlık âlemi için hayırlı geçmesi temennisiyle başlamak istedim. Telefonumda o kadar çok yeni yıl için sağlık huzur, barış temennisi var ki, binlerce paylaşım. Ne sözler ne sözler konuşmaya gelince üzerimize yok bu yalnız benim için değil genel bir temaşa, Televizyonlarda görüp izliyoruz dünyayı beş sayan beş devlet yöneticilerinin abartılı samimiyetsiz yeni yıl mesajları, yeni yıl kutlamalarına iştirak eden dünya nüfusun büyük bir bölümü nün barış temennileri, neden gerçekleşmez? Bu dileklerini hangi yüzle, nasıl istiyorlar, niyetleri nedir, yoksa dil başka gönül başkamı söyler, yaşananlar sucu üzerine hiç almayanlar ortada. Savaşlar, işgaller,  israf ve yokluk, yüz binlerce mülteci, açlık sefalet, bu liste uzayıp gidiyor, yaşanan acı ve gözyaşları hep artarak devam ediyor, makas her gün acılıyor. Gecen yıl 2018´e girerken de ne güzel temenniler vardı o iyi niyet görüntülü temenniler nerede kaldı.  Neden gözler kör kulaklar sağır. Evet, bunun için çaba olmalı emeksiz temenni olmaz bunu bilmeli timsah gözyaşları akıtanlar bu oyunun hep içinde oldular. Ameller niyetlere göredir.  Yaz çiz oyna. Aktörler arka planda, sahnede piyonlar ve biz seyirciler,  dünya ekosistemini fazla üretimle bozan, yaban hayatı katleden,  cevre düşmanı büyük sermayelerin finans e edip kurdukları çevre örgütleri gibi insanlığa gaz ayarı veren mekanizmanın bir başka yüzü, insanlığa barış dileyen görüntüsüyle yılbaşı kutlamaları. Dünyaya sevgi imajlı yayınlar yapan emperyal devletler. Bu kadar sevgi barış söylemiyle imaj tazeliyorlar farkında değiliz, biz bu oyunun neresindeyiz, nasıl kullanılıyoruz.  Yaptığımızı masum bir akşam oturması buluşması gibi görüyoruz, ağızlarda çiğnenen bir Noel Baba sakızı hedef saptırma, Noel babayı konuşur olduk, asıl olan sahte gülüçükler gibi sahte temennileri izleyip dinlemekle meşgul olmamız algı operasyonu barışçı dünya. Noel Babanın bıraktığı hediye paketlerinden Ortadoğu,  Irak, Filistin, Miammar Bosna,  Karabağ, Afganistan ve Doğu Türkistan da neden bombalar mermiler çıkar anlayanımız var mı?

  Seçenin sorumluluğu

      Yine bir secim arifesindeyiz Nisan a kadar bir uzun süreç daha yaşanacak. Bu ülkenin bir evladı olarak vatandaşlık bilinci içerisinde,  devletin verdiği seçme yetkisini kullanmak önemli bir sorumluluğumuz. Malatya ölçeğinde en fazla aday adaylık başvurusu yapılan bir ilçe konumundayız. Ne mutlu memleket için çalışma gayretinde olan bu kadar başkan adayımız var. Hepsinin kendine özgü projeleri olmalı, yola azıksız çıkılmaz, seçilsin seçilmesin, bu hayaller secim sonrasında gündeme getirilmeli önemli olan projelerin gerçekleşmesidir. Ha onun elinden ha bunun elinden fark etmez. Bu bir zenginlik ifadesidir. Secimler tek taraflı bir çaba gayret olarak gözükse de,  seçilenin olduğu kadar hatta daha fazla sorumluluk seçenin omuzlarındadır, ehil aramak, ehlini bulmak, ehline destek olmak önemli bir hassasiyettir. Hep söylenir tüyü bitmemiş yetim hakkı çok net bir tembihattır.  Bunu unutmamak gerekir. Seçimlere kadar da olsa, bu sorumluluğumuzu her daim hatırlatan bir şeyler olmalı. Biz seçenler için oy verdim kurtuldum öyle kolay değil, esas olan büyük sorumluluk biz seçmenlerde, yani oy pusulasında tercih yapanlarda, seçtiğimiz yetkilendirdiğimiz kişinin sevabına da vebalına da ortağız.  Son yıllarda ülke genelinde seçmen kriteri benim olsun bize yakın olsun ulaşa bileceğimiz olsun, peki bunu neden isteriz, lütfen kendimize soralım,  birkaç işimizi kolaylayacak olması bizler için önemli olmamalı, hepimize ulaşıla bilir olanlar tercih edilmeli, bir bütün düşüne bilmek önemli, taraf olmak bizi ayrıştırır, varsa bir sofra inanın bir olursak hepimizi doyurur, paylaşamayanlar hiç doymazlar, olan Darende ye olur, seçimlerde aradığımız,  kendi menfaatimiz değilse, hiç şüphemiz olmasın doğru tercihi buluruz.

    Darende ye hizmet yalnız Darende belediyesinden aktarılmıyor,  önemli yatırımlar büyük şehir belediyesinden yapılmaktadır, Malatya merkez nüfusunda önemsenecek sayıda Darendeli ikamet etmektedir. Bunu bütün siyasi partiler göz önüne almalıdır.  Merkez ilçe olarak görülen Yeşilyurt ve Battalgazi de meclis üyeleri içerisinde yetenekli üretken Darendeli hemşerilerimizi görmek isteriz, umarım bunu ilgililer duyar, talepler artar ve değerlendirmeye alınır.  Darende´miz her şeyin en güzeline layıktır.