Cemil Gülseren


Önümüze çıkanlar


Askere gidenler hatırlayacaktır. Orada yaygın bir söz vardır: Öne çıkma burnunu kırarlar; geride kalma topuğunu ezerler. Ortada, herkesle aynı hizada olman istenir. Yerinde saay!  Sonra anlarsınız ki sivil hayatta da değişen bir şey yok. Okul sıralarındaki halinizi düşünün. Hocaya soru soran, cevap veren, ödevini düzenli yapan, kaynaklara uzanan sözü ne uzatalım öğretmenin gözüne giren öğrenciyi ? Bu siz de olabilirsiniz.- bir düşünün. O öne çıkmıştır çıkmasına da sınıfın da öfkesi, gıcıklığı tepeye çıkmıştır. Başarının hazmı zordur. Biz o öğrenciyi yalaka, yağcı, ?inek´ falan diyerek itibarsızlaştırmaya uğraşırız. Halk tabiriyle ?hasudluk´ tan başka bir şey değil.

Dostlarım ayak uydurun. Hep ayak uydurun. Öne atılmayın, ileri çıkmayın. Yersiniz tırpanı. Sizi izleyen birileri mutlak vardır ama iyi niyet ama kötü niyetle?Siz olduğunuz yerde kalın isterler. Olduğunuz halle olacağınız noktaya ulaşamazsınız oysa. Ya da boş verin gitsin. Hele hele küçük yerler yok mu? Oralarda küçük hesaplar yapanlar çoktur derler. İki ineği sağdırmaz, iki oğlanı sevdirmezler. Kıskanırlar, istemezler. Ufku dar, vizyonsuz, misyonu sıfır, fikri kısır kişilerle nereye varabilirsin ki?...İdare et, üretme, tasarlama, teklif getirme, öneri sunma. Böyle gelmiş, böyle gitsin de yeter. Göze gelmeyin, göze batmayın, gözde olmayın, fark edilmeyin. Sevin, sayın; sevilin, sayılın lakin öne çıkmayın. Nasıl olacaksa?...Bayağı öne çıktığınız saptanırsa hızınız kesilir, ayağınız kaydırılır. Sen yanlışı istemeyerek de olsa öne çıkmakla yapmış oldun. Nerede yanlış yaptım deme sonra.

Ne itici ne çekici olun. Aralarda, oralarda idare edin gitsin. Türkiye´de genellikle ?münevver´ yalnızdır. Tek başına uğraşır durur. Şamata çıkaranlar, tantana yapanlar, top tepenler, pop söyleyenler rağbettedir. Nefret ile menfaat arasında giden gelenlerle dürüst, çalışkan insanların ne işi olabilir ki? Kuşlar âleminde bülbüller olduğu gibi karakargalar da var. Rengi, sesi ve görünüşü ile sevilmeyen karganın Kur´an-ı Kerim´de geçmesi anlamlıdır. Malum ilk katil, Kabil´dir. Nedeni de kıskançlıktır. Kardeşini bu yüzden öldüren Kabil, Habil´in cenazesini ne yapacağını bilmeden şaşkın bir vaziyette günlerce sırtında taşır. Kardeşini öldürmüş ama ondan kurtulamamıştır. Tam bir işkence. Günahı sırtındadır. Vebali boynuna derler ya. İşte öyle bir şey?ve karşısına bir karga çıkar. Yüce kitabımızda anlatılır: ? Nihayet Allah, ona kardeşinin ölmüş cesedini nasıl örtüp gizleyeceğini göstermek için yeri eşeleyen bir karga gönderdi. ?Yazıklar olsun bana! Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini örtmekten âciz miyim ben?? dedi. Artık pişmanlık duyanlardan olmuştu.? (Maide suresi, 31. Ayet.) Ama neylersin dünya hali böyle. Gül de dikenler arasında güler bize. Kokar burcu burcu. Korkuluklar da çoğunlukla kargalar içindir. Neylersin kimi bülbül kafestedir; kargalar her yerde.

 Ev, aile, iş kısaca özel ve sosyal hayatımızın her alanında siz öne çıkmak isteyeceksiniz aynı oranda sizin de önünüze çıkmak isteyecekler. Bu kısır döngüye dönüşmüş bile. Lakin mevcutlarla yetinenler belki idareci olabilir, yönetici olabilir ancak liderler hep öne çıkanlardan olmuştur.  Herkes beyaz sayfa olamaz ya. Kimi kalemdir, kimi mürekkep. Kimi yazar, kimi bozar kimi de karalar. Tarih hep liderlerin savaşıdır, liderlerin başarısını anlatır. Liderlerin kimi başta peygamberler olmak üzere devlet adamıdır kimi askerdir, komutandır, kimi de âlimdir, sanatçıdır. Kur´an ahlakıyla ahlaklanan Allah´ın habibi, son peygamber, âlemlere rahmet için gönderilen, kainatın sevgilisi Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimizi okumak, anlamak, o´nu örnek almak bize yetecek de biz o´na yetişemiyoruz. Sıkıntı burada. Her şey lafta kalıyor. İslam âleminin içinde bulunduğu durum da bunun tezahürü zaten.

GÜNDEMDE ÖNE ÇIKANLAR

Temmuzun ilk günleri Ramazan Bayramını kutlayacağız. Sevmek, saymak ve sarılmak için ne güzel bir fırsattır. Elbette kırdığımız,kırıldığımız, gücendiğimiz, gönül koyduğumuz dost ve yakınlarımız olmuştur. Kin gururdan beslenir. Sürdürmek de seni tüketir. Çok zor ama ?affetmek´ gibi bir çok güzelliklere de vesile olur bu bayram inşâallah. Affetmek, derinliktir, bir seçimdir, bir tercihtir, özgürleşmedir, rahatlamadır. Size yanlış yapanları tekrar sevemesen de haklı bulmasan da duygusal olarak olanları unutmak bile yeter. Bayramlar da ne güzel bir fırsattır. KUTLU OLA.

30 Temmuz 2016 Cuma ertesi günü Merhum Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi´nin vefatının 26. Yıldönümü dolayısıyla gönül dostlarının, O´nu sevenlerin DARENDE BULUŞMASI olacaktır. O´nu rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. O´nu seviyoruz. O´nu okumaya ve anlamaya çalışıyoruz. Önümüzde böyle ÖRNEK İNSANLAR varken kim çıkarsa çıksın önümüze. Gam değil.