Abdulhamid YOLCU


Mesele Siyaset Değil, Mesele Vatan, Millet Ve Devlet


16 Nisan tarihinde ülkemizin yönetim sisteminin değiştirilmesi hakkında refarandum oylaması yapmak için sandık başına gideceğiz. Bu bir anayasa değişikliği oylaması olacak. Anayasada ülkemizin nasıl yönetileceği çeşitli maddelerde açıklanmıştır. Şimdi o maddelerin değiştirilip değiştirilmemesini oylayacağız. Ya Evet diyeceğiz, ya Hayır. Çıkacak sonucun ülkemizi çok daha iyi günlere ulaştırmakta vesile olmasını diliyorum.

Peki, bu değişiklik paketinin özeti nedir? Siyasetçiler, gazeteciler, fikir adamları her gün meydanlarda, televizyon programlarında, sosyal medyada kendi savundukları tarafın görüşlerini anlatıyorlar. Bunlara baktığımız zaman çoğu paketin içindeki maddelerle ilgili değil, daha çok ön yargılara dayalı ifadeler kullanılıyor. Kendi açımdan baktığımda, değişiklik paketiyle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle, değişiklik paketinin özü çok önemli. İlkokuldan beri ezberlediğimiz ?Cumhuriyet halkın kendi kendisini yönettiği sistemdir.? tanımına uygun olarak ilk defa millet olarak kendimizin nasıl yönetileceği hakkında bir tercih yapacağız. Bu, tarihi bir olaydır.

Paketin en önemli maddesi koalisyon ihtimalini ortadan kaldırmasıdır. Refarandum sonucunda evet çıkarsa, yapılacak ilk seçimde milletin yarısından fazlasının oy verdiği kişi ve partisi hükümeti kuracak. Ve bu böyle devam edecek. Koalisyonlardan çok çeken ülkemiz için en önemli fark budur diye düşünüyorum.

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında hiç bir suçtan yargılanamıyor. Düşünün ki, bir devlet adamının elinde çok büyük yetkiler var fakat ne yaparsa yapsın hiç bir sorumluluğu yok ve mahkemeye çıkması imkansız. Geçmişte şanlı ecdadımız Fatih Sultan Mehmet Han bile normal bir iddiadan dolayı hem de bir gayri müslimin suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmıştı. Cumhurbaşkanı´nın refarandum sonrasında her türlü suçla ilgili yargılanabilecek olması önemli bir değişiklik olacaktır.

Ülkemizde askeri mahkemelerin bulunması öteden beri garibime gitmiştir. Vatandaş bir mahkemede yargılanıyordu, asker olanlar başka bir mahkemede. Bu oldukça yanlış bir uygulamaydı. Değişiklik paketi onaylanırsa askeri mahkemeler de tarihe karışacak.

Meydanlarda sıkça söylenen her şeyi Cumhurbaşkanı yapacak, tek adam ülkeyi yönetcek ifadesiyle ilgili de bir şey belirteyim. Ülke nasıl yönetilir? Anayasa ve kanunlarla yönetilir. Cumhurbaşkanı kanun yapacak mı? Hayır, sadece kararname çıkarabilecek ve de kanuna ters düşen kararname çıkaramayacak. Peki yeni sistemde kanunları ve anayasayı kim yapacak? 600 kişilik meclis yapacak. Milletvekillerini kim seçecek? Halk seçecek. Cumhurbaşkanı meclisi feshederse kendisini de feshetmiş olacak. Yeniden seçime girmek zorunda ve 1 dönemlik hakkını da kaybetmiş olacak. O yüzden korkmaya gerek yok. Ayrıca bir kişi en fazla 2 dönem Cumhurbaşkanı olabiliyor. Hiç kimse ömür boyu makamda kalacak değil. Mevcut Cumhurbaşkanımız veya başkası, farketmez. Kim yanlış yaparsa, hata yaparsa 5 sene sonra millet sandıkta gereken ayarı verecektir.

Biz büyük ve şerefli bir millettik, hâlâ öyleyiz. Biz büyük ve şanlı bir devlettik. Dünyaya adalet dağıtıyorduk. Allah´ın izniyle yine öyle olacağız. Endişeye mahal yok!!!