M. Nazmi Değirmenci


15 TEMMUZUN İLK FOTOĞRAFLARI


Basın çalışanı olmak yaşadığı dünyaya çevresindekilerden farklı bakabilmeyi gerektirir, onların gözleri hep karanlık noktalara bakar karanlıkta kalmış yaşananları görür onları objektifine kaydeder, yazar, yayınlar, olur ya, gören olur, duyan olur, okuyan olur, bu karanlığı aydınlığa kavuşturan olur. Onlar ödül alacak bir fotoğrafın peşinde değildir,  mevcudu en kısa ve yalın nasıl anlata bilirimin, ilgililere en hızlı nasıl ulaştıra bilirimin hesabındadırlar.  Objektiflere takılan bir poz, binlerce sayfa yazıdan, yapılan saatlerce konuşmadan daha etkili olur, olabilir, zihinlerde kalıcı durur. Göçmenlik yolculuğunda, Bodrum´da sahile vuran masum Aydan bebeğin fotoğrafı gibi?

Geçtiğimiz günlerde Darende Kaymakamlığı ve Darende Belediyesi´nin katkılarıyla hazırlanan Darende basınının önemli simalarından Sayın Ayhan İşcen´nin arşivinden derlenen 100 fotoğraftan oluşmuş, 15 Temmuz gecesi Darende fotoğrafları sergisi Malatya AVM sergi salonunda açıldı. Bende katıldım davete, fotoğraflar çok hoşuma gitti, etkilendim,  üst üste birkaç kez gezdim, her gezişimde süre biraz daha uzadı, daha yakından bakıp, o günü tekrar yaşayarak dolaştım sergiyi. İki fotoğraf vardı ki serginin ana temasını yansıtıyordu. Farklıydı, kalkışmanın ilk dakikalarında çekilmişti bu fotoğraflar. İlk dakikalarda meydanlarda olmak önemliydi, henüz akıl, fiili davranışa hâkim olmamıştı, hesap yapmadan milli ve manevi bir sorumlulukla, vatan millet bayrak davası adına ilk dakikalarda sokaklara çıkanların, meydana inenlerin fotoğrafıydı bunlar.  Bağımsızlık sevdasıyla dolu, riyadan uzak bu vatan evlatları ilk dakikalarda ordaydı ve bu önemli karelerin içinde oldular. Buna kelleyi koltuğa almak mı dersiniz, vatana can fedamı dersiniz ne deseniz deyin ama haklarını da bu yiğitlere verin, ilk olmak önemli. Onun için bu fotoğraflar daha manidardı, çok şey anlatıyordu. Sergiye olumlu bir eleştiri yaptım, organize edenlere de bunu söyledim. Bu iki resmi daha büyük boy olmalıydı, hatta yan tarafına geniş bir açıklama yapılmalıydı dedim. Kalkışmanın ilk dakikalarında Darende insanının duyarlı halini, meydana çıkan yüzlerce insanın milli duruşunu, daha fazla öne çıkartmalıydınız,  anlatmalıydınız dedim. Umarım serginin tekrarı olur önerimizde kabul görür.

İki resmi konuşmak istiyorum neden önemliydi sergideki bütün fotoğrafların teması vatan birlik ve demokrasiye sahip çıkma iken bunları neden ayırıyordum veya neden bunların daha büyük basılmasını istiyordum.  Hassas terazi, kalkışmanın ilk dakikalarıydı, o vakitte orada olmak, tarafını belli etmekti, sonum ne olur dememek, ?Mevzubahis olan vatansa, gerisi teferruattır ?diye bilmekti. Yani öncesi ve sonrası farklıydı, farklıda değerlendirilmeliydi. Onun için kalkışmanın ilk dakikalarında çekilmiş ilk iki resmi daha fazla önemsedim, kıymetlendirdim, sonrasında herkes sokaklarda, hepimizin ellerinde bayraklar, meydanlarda gecelemeler konuşmalar ve hepimizin fotoğrafları.

Sergide Sayın İşcen´nin objektifinden alınmış ulusal bazda kullanılmış önemli başka resimlerde vardı. 15 Temmuz süreci il geneli demokrasi nöbetlerinde çekilmiş, Anadolu ajansı tarafından arşivlenen fotoğraflar içerisinden ili temsilen seçilerek Başbakan Binali Yıldırım´ın Teşekkür metninde kullanılmış, bir elinde bastonu, diğer elinde bayrağımızla meydanlarda safını beli eden yaşlı Darendelinin fotoğrafı. Yine Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan 15 Temmuz şehitlerine yardım kampanyası tanıtım fotoğrafları arasında kullanılan Darende´mizde çekilmiş iki önemli fotoğrafta sergideki yerini almıştı.

Bu güzel ve anlamlı etkinliğin, davetlendirme, tanıtım ve açılış süreçlerinin organizyonu daha iyi yapılmalıydı. Bu manalı güzellik yerel ve ulusal, yazılı ve görsel medyada daha fazla yer bulmalıydı. Sevgiyle emeği geçenlere teşekkür ediyorum.