Abdulhamid YOLCU


Bir hayır kapısı olarak kermesler


Kıymetli hemşehrilerim, hepimizin çok iyi bildiği gerçeklerden birisi de bu dünyanın fani olduğudur. Yine iman ettiğimiz hususlardan bir tanesi de her nefsin ölümü tadacağı ve öldükten sonra dirileceğidir. Ölümden sonraki ahiret hayatının varlığı ve sonsuz olduğu da zarurat-ı diniyye denilen inanç esaslarındandır.

Bizi ebedi ahiret yurduna ulaştıracak olan yolculuğumuzun rahat, varacağımız durakların sıkıntısız, sonsuz konaklama mekanımızın cennet olması hepimizin duası ve temennisidir. Ahiretin hazırlık mekanı olan dünya tarlasına ektiğimiz hayır tohumlarının çokluğu ve makbuliyeti, bu dua ve temennimizin gerçekleşme vesileleridir.

Vakıf ve dernekler tarafından giderek artan sayıda düzenlenen kermesler işte bu hayır fırsatlarından birisi olarak dikkat çekmektedir. Darende?mizin iftihar vesilesi ve yüz akımız olan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı uzun yıllardan beridir gönüllülerin destekleriyle kermes düzenlemektedir. Bu hayır çarşıları hem ilçemizde hem de Türkiye?nin birçok il ve ilçesinde açılmaktadır. Elbette bu bir cümlede yazdığımız ve sizin de çabucak okuduğunuz kadar kısa sürede yapılan bir faaliyet değildir.

Şöyle hep beraber bir kermes sürecini gözümüzde canlandıralım; kermesler için neredeyse bir yıl öncesinden gönüllü hanım kardeşlerimiz bir araya gelerek neler yapabileceklerini konuşur, istişare eder ve hazırlık yaparlar. Elbiseler dikilecek, müstakbel gelinlerin sandıklarını süsleyecek olan el emeği göz nuru çeyizlik malzemeler ince ince işlenecektir. Her bir hanım kardeşimiz hummalı bir gayret içerisine girer. Malzemeler alınır, modeller çıkarılır, hangi üründen kaç tane yapılacağı belirlenir ve çalışmaya başlanır. Ablalarımız sanatkârane bir biçimde yaptığı ürüne gönül güzelliğini aksettirirken, onların destekçisi ve yoldaşı olan erkek gönüllüler ise iş adamı ve esnafları ziyaret ederler. Yapılacak olan kermes hakkında bilgi vererek kendilerinden katkıda bulunmalarını isterler. Zaman yaklaşmış, bahar ayları gelmiştir. Sıra kermes yeri bulmaktadır. Kermese gelecek olanların rahatça ziyaret ederek alışveriş yapabileceği, üretilen ürünlerin güzel bir şekilde sergilenebileceği uygun bir mekan gereklidir. Bulunan mekan düzenlenir, hazırlıklar yapılır. Davetiyeler dağıtılır, duyurular gerçekleştirilir ve o yerdeki ileri gelenlerin de katılımıyla açılış yapılır.

Ziyaretçilerin alışveriş yaparak ihtiyaçlarını temin etmelerinin yanı sıra, bu vesile ile bir hayrın gerçekleşmesine de aracı olmaları sayesinde duydukları manevi haz ve gönül huzuru hakikaten paha biçilemez bir hissiyattır. Kermeste gönüllü olarak bulunan görevlilerin gelen her ziyaretçiyi bir bayram sabahı evlerine gelen misafirmişçesine karşılaması ve ağırlayıp ilgilenmesi ve uğurlaması görülmeye değer güzel anlardandır. Elbette o güzelim yiyecekleri unutmuş değiliz; ihlaslı gönüllülerin şifa niyetine dualar okuyarak hazırladıkları gıdalar, yiyenlere afiyet ve sıhhat katan iksir gibidir adeta...

Kermes bittiğinde gönüllülerde tatlı bir yorgunlukla birlikte müthiş bir manevi tatmin duygusu yaşanır. Elde edilen gelirler vakıf tarafından ihtiyaç sahibi ailelere ve öğrencilere yardım olarak ulaştırılır. Kermese birlikte emek veren gönül dostlarının kardeşliği pekişmiş, birlikte rahmet vardır müjdesinin tecellisi kalplerde hissedilmiştir.

Bir sonraki yılın kermesinin nasıl daha faydalı gerçekleştirileceği çoktan düşünülmeye ve konuşulmaya başlanmıştır bile... İçerisinde bulunduğumuz mübarek üç aylarda yapacağımız her türlü iyilik ve hayrın faziletinin diğer zamanlara göre çok daha fazla olacağı muhakkaktır. İşte bu zaman dilimlerini hayır hasenatla geçirmemiz için de birer fırsattır kermesler. Unutmayalım ki; hayat bir andır, o da bu andır. Geçen zaman tekrar gelmeyecektir. Gelecek zamana ise bizim ulaşıp ulaşmayacağımız belli değildir. Bu vesile ile mübarek üç ayları tebrik ediyor, tüm hemşehrilerimizin yaşadıkları yerlerdeki kermesleri ziyaret etmelerini temenni ediyorum.