Abdulhamid YOLCU


Şehirlerin markalaşması ve Darende


Bir yerleşim yerinin sistematik şekilde tanıtımının yapılması hakkında dikkat çeken bir kavram var; Şehirlerin Markalaşması. Herhangi bir şehir ya da ilçenin adını söylediğimizde aklımıza hemen geliveren özellikleri nelerse o yerin marka değerleri onlardır. Çağrışım yapan bu özellikler olumlu ise o yerleşim yerinin başarılı bir marka değerine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Elbette olumsuz çağrışımlar aklımıza geliyorsa başarısız bir marka yönetimi sözkonusu demektir. Darendemiz için bir düşünelim, ilçemizin adı anıldığında akla gelen özellikleri nelerdir? 

Öncelikle Darendeli olduğumuz için ne kadar şükretsek azdır. Her ne kadar insan elinde olanın kıymetini gerektiği kadar bilmekte kusur sahibi ise de, ilçemizde sahip olduğumuz değerleri göz önüne getirdiğimizde, bunların birer lütuf olduğunu anlarız. Bir düşünsenize; tüm canlılar için hayat kaynağı olan su nimeti bereketli bir ırmak oluvermiş ve Tohma adını alarak ilçemizin ortasından nazlı nazlı akarken diğer taraftan Günpınar Şelalesi olarak çağlıyor, Tohma Kanyonu?nun içerisinde ise Kudret Havuzu olarak arz-ı endam ediyor. Somuncu Baba Külliyesindeki balıklı kuyularda ve balıklı havuzda ise su adeta balıklarla arkadaş oluyor.

Ya tarihi değerlerimize ne demeli? Somuncu Baba Külliyesi, Abdurrahman Erzincani Camii, Abdurrahman Gazi Türbesi, Hasan Gazi Şehitliği, Zengibar Kalesi, Yusuf Paşa Bedesteni, Hasan Paşa Hamamı, Ozan Anıtı, Aslan Taşlar... her birinin ayrı bir zenginlik olduğunu söylemeye gerek bile yok. Peki ticaretteki başarımız ve haklı ünümüz azımsanacak bir kıymet midir? Ülkemizin hatta dünyanın birçok köşesinde Darendeli bir girişimcinin başarılı bir şekilde ticaret yaptığını görmek işten bile değil.

Fakat asıl kıymetini bilmemiz gereken değerleri soracak olursanız; Somuncu Baba Hazretleri ve onun pak neslinden gelen maneviyat büyükleri ve onların yaptıkları hizmetlerdir, derim. Darende bu büyük zatlar olmasa nasıl bir yer olurdu, düşünmek bile istemiyorum.

Geliştirmemiz gereken özelliklerimiz de var elbette. Mesela ilçemizin yeterince yeşil olmadığı malum. Yıllardır Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile binlerce fidan dikildi. Kaymakamlık tarafından yeni başlatılan çalışmalar olduğunu biliyoruz, bu yıl 1 milyon fidan dikme hedefi var, başarılı olmasını diliyoruz. Öte yandan hâlâ bir terminalimizin olmayışı ne kadar üzücü! Gençlerimizin büyük şehirlere göç etmesini önleyecek istihdam alanlarının yanı sıra bir gençlik ve kültür merkezinin olması ne kadar da faydalı olurdu! Ayrıca, belediyemizde bir Gençlik Meclisi oluşturulması da gençlerin fikir ve enerjilerini hizmete dönüştürmek açısından çok isabetli olmaz mı?

İlçemizin sahip olduğu değerlerin kıymetini bilmek, bunları güzel bir şekilde tanıtmak, anlatmak, geliştirilecek yönlerimizi tespit etmek, gelen ziyaretçileri bütüncül bir bakış açısıyla misafir etmek tüm hemşehrilerimiz için bir görevdir. Bununla birlikte, ilçemize hizmet etmekle yükümlü bütün kurumların, belediye seçimlerinden sonra, bu tanıtım faaliyetlerini nasıl daha iyi bir şekilde yapabiliriz sorusuna birlikte cevap aramalarını ve oluşturdukları ortak projeleri hayata geçirmelerini diliyorum.