Şelale ve Mevlana Müzesinin minyatürünü yaptı

Şelale ve Mevlana Müzesinin minyatürünü yaptı

Şelale ve Mevlana Müzesinin minyatürünü yaptı
Kültür-Sanat 2.09.2010 15:00:00 8009 0

Darende’de yaşayan emekli öğretmen Fikri Çalışkan, çevreden topladığı cam, karton, naylon gibi atıkları değerlendirerek minyatürler yapıyor.

Daha önce ilçenin simgesi olan Somuncu Baba Külliyesi ve civarının minyatürünü yapan Çalışkan, son olarak Konya Mevlana Müzesi ve Günpınar Şelalesini gerçeklerini aratmayacak ölçüde hayata geçirdi. Fikri Çalışkan, emekli bir eğitimci olarak hem zamanını, hem de çevresel atıkları değerlendirmek amacıyla minyatür sanatıyla ilgilendiğini söyledi.

Günde bir iki saatini ayırıyor

Daha önce beton ve taş malzemeleri kullanarak yaptığı süs havuzlarından esinlenip, yaşadığı çevredeki güzellikleri minyatürize ettiğini kaydeden Çalışkan, çalışmalarında atıkları kullandığını, polyester ile de bu atıkları yapıştırıp şekil verdiğini anlattı. Çalışkan, günde bir iki saatini minyatüre ayırarak kendisini sanata verdiğini vurguladı.

Emekli öğretmen Çalışkan, Konya`daki Mevlana Müzesi, semazenler ve Mevlana döneminin yaşamsal değerlerini yansıtan minyatür ile Darende`nin doğal güzelliklerinden Günpınar Şelalesinin minyatürünü tamamladığını, planlarında, daha başka tarihi eserleri yapmak olduğunu dile getirdi.

Hayran bırakan eserler

Minyatürünü yapacağı eser ve güzellikleri uzun süre inceleyip fotoğraflarını çekerek çalışmaya başladığına değinen Fikri Çalışkan, şunları kaydetti:

`Öğretmen olan kızımı ziyarete gittiğimde Konya`daki Mevlana müzesinin minyatürünü yapma kararını verdim. Bir hafta boyunca her gün gidip müzeyi uzun uzun seyredip, fotoğraflarını çektim. Darende`ye döndüğümde çalışmalara başladım. Minyatürü yaparken, çevremden elime geçen çeşitli atıkları değerlendirdim. Cam, karton, plastik veya naylon gibi malzemeleri minyatürümde kullandım. Bu malzemeleri polyester ile birbirine yapıştırıp şekil verdim. 20 kilo ağırlığındaki Mevlana Müzesi minyatürünü 3 ayda tamamladım. Mevlana Müzesi minyatürü iki kısımdan oluşuyor. Birisi türbenin yer aldığı bina, diğeri ise semazenler ve o dönemin yaşamsal izlerinin yer aldığı bölümdür. Minyatüre yerleştirdiğim küçük bir motor aracılığıyla müze önündeki şadırvandan su akarken, aynı zamanda suyun çevirme gücü ile yan tarafta sema gösterisi yapılıyor.`

Şelalenin minyatürünü de yaptı

Darende’deki turistik yerlerin de minyatürlerini yaptığını ifade eden Çalışkan, Türkiye`nin sayılı şelalelerinden birisi olan Günpınar`ın minyatürünü de yaptığını kaydetti. Fikri Çalışkan, kayalardan süzülen suların dahi ayrıntı olarak yapıldığı minyatürde, her türlü ayrıntıyı düşündüğünü, şelalenin olduğu yerden kaya parçaları alarak minyatürüne eklediğini ve 3 ayda tamamladığı çalışmanın 25 kilo olduğunu sözlerine ekledi.

Emekli öğretmenin, atıklardan yaptığı minyatür sanat eserleri, görenleri hayran bırakıyor.


Anahtar Kelimeler: