Lisanslı depoculuk yapılacak

Lisanslı depoculuk yapılacak

Lisanslı depoculuk yapılacak
9.06.2014 14:55:00 2191 0

Daha önce gerçekleştirilen ve TÜBİ­TAK tarafından desteklenen ?Yüksek Kali­teli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi? ile kayısının da içinde bulunduğu kuru meyve tanıtım grubu faaliyetlerinde lisanslı depoculuk uygulamasının kayısının değerini daha da artacağına dikkat çeken Öz; ?Üretimden ihracata kadar hem dün­ya standartlarında üretim yapılmış olacak, hem de çiftçilerimizin kazancı artacaktır.? diye konuştu.

Malatya?da meydana gelen don afeti neti­cesinde zarar gören kayısı üreticilerinin zarar­larını tespit etmek üzere Tarım İl Müdürlüğü ve TARSİM yetkililerinin hasar tespit çalışma­larını sürdürmekte olduğunu sözlerine ekleyen Öz; ?Üreticilerimizin mağduriyetlerini en aza indirmek için ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte işbirliği içinde girişimlerimiz devam edecektir.? ifadelerini kullandı.

 

Proje ile sağlanacak kazanımlardan bazı­ları şöyle;

  Proje sofralık kayısının raf ömrünü kade­meli olarak beş aya çıkarmayı hedeflemektedir.

 Sofralık kayısının ve diğer meyvelerin iş­leme, kalibrasyon, kükürt düşürme ve paketle­me ile ticari değeri artırılacaktır. Kayısı sektöründeki tüccar ve işletmeler kümelenme kapsamında bir merkezde toplana­rak uluslararası ticaret ve e-ticaret kapsamında eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine tabi tutu­lacaktır.

 Proje ile ilimizin doğu ve batı bölgelerin de transit yol üzerinde bir adet, günlük 2.020 Ton kapasiteli, 6.000 m3?lük Soğuk Hava Deposu yapılması planlanmıştır.  Yapımı planlanan tesis içerisinde, yaş kayı­sı, kuru kayısı işleme, kalibrasyon ve paketleme üniteleri tesis edilecektir.  İşleme ve kalibrasyon sonucu niteliği dü­şük kayısı ve yaş meyve, şoklanarak değerlen­dirilecektir.

 Projenin sürdürülebilirliği için en önemli kalemi enerji ihtiyacı ?Yenilenebilir Enerji Kay­naklarından Solar (Güneş Enerjisi)?den karşıla­nacaktır.


Anahtar Kelimeler: