M. Nazmi Değirmenci


Talep yine güzel hizmete


Malatya da ikamet etmemiz, Darendeli oluşumuz, Osman Hulûsi Efendi Vakfı´na olan muhabbetimizden olacak ki, bu yılda yurt için arayanlar çok oldu. Hepsinin isteği öğrencisini veya yakınını, Darende´de orta öğretim öğrencilerine hizmet veren Osman Hulûsi Efendi Vakfı´nın, Aişe Sıddıka Hanım Kız Öğrenci Yurdu ile Ahmet Şemseddin Ateş Erkek Öğrenci Yurdu´na yerleştirmek. Ama bilinmesi gereken bir hassas terazi var ki, vakıf hizmetlerinde iltimas yok. Öğrencilerin mülakatta belirlenen mevcut durumları göz önüne alınarak sıralama yapılıyor. Kısaca torpilde yok torpil olanda. Darende insanı eğitimi sever, Darende Malatya´da eğitim kurumları bakımından çeşitliliği en fazla olan ilçemiz. Bekir Ilıcak Yüksekokulu, Özel Naciye Ateş Hanım Okulları, Hulûsi Efendi Anadolu İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Çok Programlı Teknik Lise var. Eğer gecen yıl ihmal edilmeyerek üzerinde durulsaydı. Kapatılan Anadolu Öğretmen Lisesi´nin yerine bu gün Darende Fen Lisesi de olabilecekti, fırsat geçince geri gelmiyor, istenseydi fen lisesi için gerekli yurtta bulunurdu. Ama nasip diyerek avunuyoruz, Bu gün ülkemizde fen lisesi statüsünde eğitim veren okullar da okuma hakkını elde eden öğrencilerin tamamı TEOK sınavında yeterliliğini ispatlamış, idealini belirlemiş, ufku açık öğrencilerdir. Darende Fen Lisesi Darende´de olmalıydı. Nasip dedik artık. Bu yıl yine Aişe Sıddıka Hanım Kız Öğrenci Yurdu için öğrencilerden gelen talep karşılanamadı. Çok sayıda başvuru yapıldı hepsi yurda kabul edilemedi, bunun üzüntüsünü en fazla yaşayan yurt yetkilileri oldu. Aişe Sıddıka Hanım Kız Öğrenci Yurdu125 kişilik kapasitesini doldurmuş, yedekte bekleyen onlarca kız öğrencilerimiz var ama yapacak bir şeyde yok. Bu yurtlarda sunulan hizmetin güzelliği talebi artırmakta. Gönül ister ki mekânlar büyütülsün, bu kurumların sayıları çoğalsın, eğitim için hiçbir evladımız, hele de kızlarımız dışarıda kalmasınlar. Konu kız evlatlarımız olunca olaya daha bir özenle bakmamız gerekiyor. Kızlarımızın eğitimi o kadar önemli ki, vazgeçilmez önceliğimiz olmalı, aslanları aslanlar yetiştirir, ailede eğitimin temeli annedir.

Somuncu Baba Prestij Yolu

Bu gün Ekim´in ilk günü dostlarla oturduk iki gün önce, Darende ve çevresine yağan yağmuru, doluyu konuşuyoruz. Yarım saatte her şey alt üst oldu diyorlar, hepimizin iftihar ettiği Zaviye´miz gözümün önüne geldi. Somuncu Baba Külliyesi, Osman Hulûsi Efendi Vakfı Genel Merkezi, Hamidiye Çarşısı, Hasbahçe ve ziyaretçileri bu güzelliklere ulaştıran yol geldi aklıma.

Gelenlerin hayranlıkla seyrettiği, içerisinde bulunmaktan mutlu oldukları Somuncu Baba Külliyesi ve çevresindeki hizmet merkezlerinin zarafetine mevcut yol yakışmıyordu. Doğru bir kararla Darende Belediyesi tarafından Somuncu Baba Prestij Yolu Projesi hazırlandı. Kültür Bakanlığı´na sunuldu, kabul gören projesi için ödenek tahsisi yapıldı, tahsis edilen bu ödenekle Darende Belediyesi proje için malzeme alımı yaptı. Proje maliyeti mevcut ödenekten çok daha fazla bir bütçeye tekâmül ediyordu. Projenin yapımını ve eksik malzemenin teminini Büyükşehir Belediyesi üstlenerek ihale etti. Bu çalışmada ortaya çıkan alt yapı yenileme ve eksikliklerin giderilmesi için ilgili kurumlar Tedaş, MASKİ, Telekom, devreye sokuldu. Takibini Darende Belediyesi´nin yaptığı bu çalışmalarda, her kurum kendi hizmetini projelendirerek çalışmalara başladı. Güzel bir hizmet, emeği geçenlerden, geçeceklerden Rabbim razı olsun.

Fakat bu gün Zaviye´deydim. Parke taşları sökülmüş, mucurlu yoldaki açılmış kanallara döşenmiş üzeri acık boruların yanındayım, birkaç kişi çalışıyor, sanırım bir alt yapı eksikliğinin tamamlanması bekleniyor. Ama bir gerçek var ki, yapım hızı yavaş, söylenecek başka bir şey yok. Sonbahardayız yağmurlar geliyor, yollar çamursa perişanlık diz boyu olur, ümit ediyoruz ki Malatya´nın Darende´nin gözüken yüzü Somuncu Baba´ya, Hulûsi Efendi´ye gelenlerin gönülleri incinmesin.

Aşkın Sırrı 

Bu arada Aksaray Belediyesi´nin destekleriyle çekilen, önümüzdeki aylarda ekranda yayınlanacak Sonuncu Baba´nın hayatını anlatan, Aşkın Sırrı adlı dizi ile alakalı, Darende´yi görmeden, araştırmadan, tanımadan yapılan bu çalışmadaki olabilecek yanlış bilgilendirmeler için bazı hemşerilerimizin, sosyal medyadaki duyarlı paylaşımlarından dolayı onları kutluyorum. Sahip çıkmak asli bir görevimizdir.