Hüseyin YAREN


Sala ve ezanlarla kahramanlık destanı


 

Arapça aslı ?Sala? olan Selanın ilk manası namaz dır, dua anlamına da gelir, zamanla Hazreti Muhammed (sav)´in övülüp şefaatinin istendiği huzur membaı, dinî bir musiki hâlini almıştır. Sela bayram sabahlarında, cuma gecelerinde, cuma namazlarının öncesinde, kandillerde ve cenazeler kaldırılmadan önce okuna gelmiştir. Selanın gerçek manadaki diğer özelliği ise halkı önemli olaylardan, özellikle de büyük hadiselerden haberdar etme vasıtası, beladan, musibetten, anî hadiselerden, felâketlerden yahut büyük sıkıntılardan halkı haberdar etmek ve kurtarmak maksadıyla Camilerden içli içli okunmuştur. Millet bir şeyler olduğunu minarelerden verilen selalar sayesinde öğrenmiş ve sela ?şevki, heyecanı canlı tutma? vazifesi de görmüştür. Sela, bir haberleşme yöntemidir? Sela, mahiyeti unutulmuş çok incelikli bir gelenek? Sela çok içlidir ve dinleyene hüzün verir.

Birinci Dünya Savaşında 1914´ten 1919´a kadar günlerce aralıksız selalar verilmişti: Birinci Dünya Savaşı´na girişimizin hemen ardından çıkartılan cihat fetvasının 14 Kasım 1914 günü Fatih Camii´nde okunması sırasında sadece İstanbul´un değil, Osmanlı topraklarının haber verilebilen hemen her yerinde minarelerden yirmi dört saat boyunca selalar yükselmiş, aynı selâlar İzmir´in işgal edildiği 15 Mayıs 1919´da yine gün boyunca işitilmiş ve halk Yunan işgalinden selâlar vasıtasıyla haberdar olmuş, şevk ve heyecana gelmiş, birlik ve beraberlik sağlanmıştır. Bu sayede Yunana ilk kurşun atılmış, Kurtuluş savaşının başladığı ilan edilmiştir. Kurtuluş Savaşımız boyunca da minarelerimizden Sela ve Ezan sesleri duyulmuştur. 1974 Temmuz´undaki Kıbrıs Harekâtı´ nın başlamasının ardından minarelerden yine selaların yükseldiği çok açık ve önemli bir olaydır.

On beş temmuz gecesi tüm Türkiye´yi ayağa kaldıran tehdit girişiminde en çok dikkat çeken olaylardan birisi de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ilanda tüm camilerde ezan ve sela okunması olmuştur. Tüm yurt genelinde her camide peş peşe ezan ve selalar okundu.? On beş temmuz gecesi neden sela okundu? O gece Türkiye çok uzun ve sancılı bir gece yaşadı. Önce İstanbul, Ankara ve ülke genelinde camilerde birbiri ardına selalar ve ezanlar okundu. Bu şekilde halk uyarılıyor çok önemli ve ciddi bir sıkıntının olduğu, bir kalkışmanın olduğu haberleri veriliyor, bu necip millet sokaklara mücadeleye davet ediliyordu. Başkomutanın halkı sokağa çağırmasının ardından camilerden sela ve ezan sesleri bir başka yükseldi? İslam adetlerine göre Kurtuluş Savaşı gibi ölüm kalım meselesi olan özel günlerde halkın manen daha güçlü hissetmesi için sela verilirdi. Tehlike girişimi sonrasında okunan ezan ve selalar halkı dini duygularla dolup taşıp dışarıya dökülüp sokaklarda tepki vermeye davet etme amacı taşıyordu. Selanın okunması dini duygular ile vatana sahip çıkma aşkını körüklüyordu. Bu asil millet bu çağrıya uyuyor tankın, tüfeğin, uçağın, bombanın karşısında göğsünü siper ediyor, bu aziz vatanı darbecilerin, işgalcilerin, FETÖ CÜ´lerin saldırılarından kurtarıyor. Bu aziz millet hür yaşayacağını bir kez daha tüm dünyaya gösteriyordu. Sala ve Ezanlar, Darbeye ve darbecilere dur diyor, minarelerden o kutlu seda tüm semaya yayılıyordu?

Felaketlerle dolu bir geceydi cumayı Cumartesiye bağlayan bu gece? Bir kâbustu san ki, İnsan inanamıyor bu gerçek mi diyordu, Bu kansızlığı yapanlara lanet okuyor, yazıklar olsun diyordu. Ama bir taraftan da dimdik durmanın neşesini yaşıyor. Bu aziz milletin evlatlarının ecdada layık olduğunu görüyor ve gururlanıyorduk. İşte tarih sayfalarındaki kahramanlık destanını bizler yaşıyoruz diyorduk. Hepimiz memlekete üzülüyor, darbeye kızıyor, demokrasi için elem ve endişe duyuyorduk. Meclis´in bombalandığı, Genelkurmay Başkanı´nın rehin alındığı, gencecik insanların şehit olduğu, Cumhurbaşkanımıza suikast teşebbüsünün yapıldığı ve örneğini hiç görmediğimiz, hiç yaşamadığımız, bir daha da yaşamamayı dilediğimiz korkunç bir geceden geçmiştik. Ama Allaha şükrediyorduk ki böyle kahraman, böyle fedakâr, böyle necip, böyle cefakâr ve böyle aziz bir milletin torunlarıydık bizler?

Sela birliğe çağrı ve uyanın yöntemidir. Halka saldırı girişimi üzerine de hem tepki hem haber verme amacıyla selalar okunur. Sela, Anadolu´nun, Müslüman Türk Milletinin kutlu nefesidir. Hz. Muhammed (sav) in ismiyle yüreklerin coştuğu, Vatan toprak ve bayrak uğruna tüm canların fedaya hazır olduğunun bir göstergesidir. Selanın, ezanların duyulması ile birden bire gözler aydınlanmış gönüller de birlik ateşi yanmış, Anadolu Müslümanlığının İrfan pınarları kaynamaya başlamıştı. Türk milletini artık hiçbir güç durduramazdı. Necip Türk milletinin manevi değerleri top yekûn harekete geçmişti? Artık hiçbir güç durduramazdı. Durduramıyordu da ? Nitekim öylede oldu. Son birkaç yüzyılı düşünecek olursak en büyük zafer kazanılıyor. Fitocu, Fetocu, Darbeci, Sömürgeci ve Emperyalistlere en büyük cevap veriliyordu. Daima verilecektir de?

Cenabı Allah böyle bir sıkıntıyı, geceyi bir daha bu millete yaşatmasın. Aziz Şehitlerimize Allah´tan rahmet niyaz ediyor, Yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Hep güzel ve aydınlık günler temennisiyle. Cenabı Allah yar ve yardımcımız olsun?