M. Nazmi Değirmenci


İstanbul´un Fethi ve Somuncu Baba


 

"Osmanlı coğrafyasının manevi güneşi Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri ile onun pak neslinden gelen Mutasavvıf ve Divan şairi Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretlerinin örnek hayatlarını günümüz insanına tanıtma amaçlı ilk programını 26 Mayıs 1991 tarihinde geniş bir katılımla Darende´de gerçekleştirildi" açıklamasıyla Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı,  1. Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu görseli 26 Mayıs 2016 tarihinde internette paylaştı.

Bence o günü anlatmaya, ?geniş bir katılım? ifadesi yetersiz kalır. Yıl 1991 Anadolu´nun mütevazı bir ilçesinde aynı etkinliğe katılan her biri kendi alanlarında ekol olmuş onlarca bilim adamı akademisyen Prof. Dr. Sebahattin Zaim, Prof. Dr. Salih, Tuğ Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Prof. Dr. İrfan Gündüz, Prof. Dr. Yakup Çiçek, edebiyatçı-yazar Ahmet Kabaklı, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Milli Eğitim Bakanlarından M. Vehbi Dinçerler ve daha niceleri nasıl olup Darende de bir araya geliyordu, bu katılım tesadüflere, kartlı davetlere bağlı mı gerçekleşiyordu, yoksa bir manevi çağrıya mı uyulmuştu, tarifi, izahı sır.

Rabbim nasip etti bu güzel günü yaşamıştım, Prof. Dr. Sebahattin Zaim ve arkadaşlarıyla etkinliklerin yapılacağı METEM salonuna beraberce geldik, salona girmeden önce salonun yanındaki hakim seyirgâhtan eski şehri, Zengibar Kalesi´ni seyrettiler, aşağıdan yüzlerce yaşlı, genç kadın, çocuk yâranı Hulusi Efendinin gönül davetine iştirak edip gelmişler, salona yürüyorlardı. Sebahattin bey uzun süre izledi ve yanındaki akademisyenlere dönerek Hulûsi Efendi´den keramet mi istiyorsunuz işte size keramet, bundan büyük keramet olur mu, böyle bir sevgi, nasıl izah edilir diyordu, onun için diyorum o güne geniş katılım tarifi yetersiz kalır. Sempozyum iki oturum şeklinde yapılabildi. Oturum başkanlarını seçmede zorlandı yetkililer. Akademisyenlere ancak beş dakika tebliğ sunum süresi verilebildi. Böyle başlamıştı Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri ile Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Sempozyumları. Büyükleri insanlığa tanıtma, anlatma etkinlikleri bu gün uluslararası düzeyde gerçekleştiriliyor hizmeti olanlara ne mutlu.

 Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği Malatya ilçelerini tanıtım içerikli etkinlik yaptı. 13 ilçenin katıldığı etkinlikte Darende standı beğenilmiş, dağıtılan Darende Biliği, ikram edilen semaver çayı ile ilahi tarzında okunun Osman Hulûsi Efendinin insanlığa nasihati, Darende standı ziyaretçilerin odağı haline getirmiş kısa ama etkili bir çalışma gerçekleştirilmişti, bu Derende tanıtımlarında Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi´nin öne çıkması toplumun bunu kabullenmesi son derece önemli. Lakin bu tanıtım yeterli mi? Hayır, daha fazla tanıtmaya ihtiyacımız var, sorumluluğumuz var. Somuncu Baba ve Osman Hulûsi Efendi´yi insanlığa anlatma görevimiz var. Malatya da Darende tanıtım çalışması farklı etkinlikle yapılmalı bu etkinlik Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Derende Kaymakamlığı, Darende Belediyesi olarak planlanmalı, katılım geniş tutulmalı ve sürekli kullanılacak olan temalar belirlenmeli ve öne çıkarılmalı.

Darende olarak biz Malatya´da yok gibiyiz, etkin ve etkili değiliz, kendimizi anlatamadık, yıllarca Adana ve Sivas´taydık ama şimdi Malatya´dayız, ibrenin yönü değişti. Malatya da olmalıyız, Malatya da anılmalıyız kendimizi anlatmalıyız . İstanbul´un manevi fatihi Somuncu Babanın Darende´de medfun olduğunu cümle alem bilmeli.

Gönül istiyor ki her yıl 29 Mayıs İstanbul´un fethinin yıl dönümünde Darende´de geniş katılımlı, bir fetih program düzenlenmeli. Bu programda Somuncu Babanın İstanbul´un fethine etkileri anlatılmalı akademisyenler tebliğler sunmalı, bu çalışmalar yayınlanmalı fetih kutlamalarında İstanbul´un manevi fatihi Somuncu Baba´da olmalı. Seneye Darende de kutlanacak fetih programında Somuncu Babayı anmak dileklerimle.