Cemil Gülseren


Herkes farkında


Kimileri kendini kurnaz, akıllı sanır; uyanıklık yapar. Karşısındakini de atlattığını düşünür. Düşünmesin. Aslında kimin ne yaptığı, ne yapmak istediği biliniyor. Öylesi sinsilere isterseniz: ?Ölü kargalar gözünü oysun.? Deyin. İsterseniz gülün geçin. Herkes her şeyin farkında. Sen onun farkında olduğunun farkında değilsen, o senin sorunun. Karga bağda gezmekle bülbül olmaz. Vesselam.

Yaşları 35-40-50 derken 60-70 olanlar 35´lerden 70´lere geldiğinin farkında değil mi sanırsınız? Boya cila yimbeş. Yok hiç göstermiyorsunuzmuş(!), yok sahi o kadar oldu mu?...Geçin efendim bunları. Kaçıncı bahar olursa olsun. Yaş yaşayan yaşlanır. Kimse yerinde saymaz. Zaman ilerler, yapraklar bir bir kopar. Hayatın başında, ortasında veya sonunda olduğunu kim kestirebilir? Böyle bir duyum yetkisi ve yeteneği kimseye verilmemiştir. Yok devre arası, yolun yarısı, yolun sonu, uzatmalar böyle böyle gün zevale erermiş. İyi olmak için iyi görünün diyorlar ya. İyi geliyorsa mesele yok. Ölüye de can yok. Bu dünya ile ahiret inanan için bu odadan yan odaya geçmek gibi derler büyüklerimiz. Biten yalan dünya. Başlayan ahiret hayatı. En kati hakikat. Giden dönmez seferinden. Hem biliyoruz hem de farkındayız; Ölümün geldiği an yaşamak yasak. İnanmayan da  farkında üstelik. Hüküm Allah´ındır.

?Bizim zamanımızda? desen de olur, demesen de. Sosyal medyada paylaşılanlara baktığınızda çoğu geçmişteki ve gençlikteki görüntülerimizdir. Geçmişimizi ve gençliğimizi geri istiyorum diyen var mıdır? Olsa ne yazar. İmkansız ötesi bir şeydir. Ve dahi herkes neyin mümkün neyin de mümkün olamayacağının farkında. Küçük bir test: Genç, akıllı, karakterli, dürüst, varlıklı. Bu şıklardan hangileri geçici, hangileri kalıcı. Dahası hangileri gerçekçi ve geçerli? Biz buna bakarız. Ölçümüz de bu sorunun cevabı olmalı. Gerisi boş. Avunuruz, oyalanırız, anarız, anılırız. Hepsi bize özgü. Hepsi de insani tavırlar ve davranışlar. Geçmişten bugüne süren yolculukta nefes almadır bunlar. Haydi gel deme; bizim zamanımızda domatesler domates gibi kokardı. Mısırlar ne lezzetliydi. Uzağa gitmeyelim; Güller gül gibi kokardı. Tahta bavulu hatırlayan var mı? Bez okul çantaları ya?Yaşıyoruz değişiyoruz, gelişiyoruz. Ne kadar değişti her şey ne kadar? Dilimiz, söz dağarcığımız bile. Sözlüksüz Sait Faik´i, Peyami safa´yı okuyamaz olduysak mesele üzerinde durmak gerek. Dahası bu meselenin farkında mıyız? Bitti. Biten değişim ve gelişim değil. Lafın gelişi işte.

Alınganlıklar, kırılmalar, küsmeler hangi yaşlarda artar biliyor musunuz? Cevap vermeyeceğim. Çevrenize bakının görürsünüz. Ama şunu söyleyebilirim. Gençler kompleksli olmaz. Kompleksler daha ileriki yaşlarda zuhur ediyormuş(!..) Yaş takıntısı olanlar kendisini karşısındaki ile bilhassa da akranıyla kıyaslar. Ne güzel demişler: ?Her şey incelikten; insan ise kabalıktan kırılır.?

İnsanın ?Boyayı mı beğenmedin, boyacıyı mı?´ diyesi geliyor bazen. Boş verin. O kendisiyle barışık değil. Barışıklar şöyle derlermiş: ?Emrine şükürler olsun. Sen bilirsin Ya Rabbi.?

Güzel bir duvar yazısıdır: ?Gülümsemeler yara bandı gibidir; yarayı kapatır  ama iyileştirmez.? Varsın mutlu olsunlar. Yalandan veya gerçek. Herkesin ne sandığı değil, kendini nasıl hissettiği önemli. Başkasının başarısızlığına dayandırdığın başarı başarı mı sanki?

Bir de şöyle düşünsek diyorum meselâ: Nelere uzağız, nelere uzak kaldık? Neye yakınız, nelere yaklaştık? Hak, hukuk, helal-haram, yalan- gerçek, güzel-çirkin, iyi-kötü, doğru-yanlış bunlardan hangisi size uzak, hangisi yakın? Akrabayı bile iki gruba ayırıyoruz: Uzak ve yakın diye. Kimine uzağız, kimine yakın değil mi?

MİLLİ FARKINDALIK

Türk Ordusunun Afrin´e düzenlediği ZEYTİN DALI operasyonu Türk Milletinin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kararlılığının neticesidir. TSK´nin başarısı için 7´den 70´e Türk Milletinin topyekun duası, dilekleri, duyguları bizi millet yapan özelliklerimizin farkında olmamızı hatırlatması adına da önemli bir adımdır. Afrin´deki Kürt, Türkmen ve Arap kardeşlerimizin huzuru, emniyeti ve güvenli geleceği için operasyonun başarıyla tamamlanması, Türkiye´yi tehdit eden terör unsurlarından temizlenmesi hedef ve beklentisinin hepimiz farkındayız. Allah Mehmetçiğin yar ve yardımcısı olsun. Bütün Türkiye biliyor, bütün dünya da farkında aslında Mehmetçik niye Afrin´de? Farkında mısınız? Devlet-Millet-Ordu el-ele. Karanlık adamlar, karanlık odalar her zaman olmuştur. Farkındayız.