Musa Tektaş


?Hacı Piroğlu? Hacı Hamza Çokyaşar

Darende´de yetişmiş nâzenin insanlardan biri de ?Hacı Piroğlu? lakabıyla tanınan Hacı Hamza Çokyaşar´dır. Çokyaşar, 1898 tarihinde Darende´nin Gökyar Mahallesi´nde dünyaya gelmiştir. Babasının adı Ahmet annesinin adı Hatice´dir. Bir müddet Darende´de esna


/resimler/2015-11/9/1233309875269.jpg 

Darende´de yetişmiş nâzenin insanlardan biri de ?Hacı Piroğlu? lakabıyla tanınan Hacı Hamza Çokyaşar´dır. Çokyaşar, 1898 tarihinde Darende´nin Gökyar Mahallesi´nde dünyaya gelmiştir. Babasının adı Ahmet annesinin adı Hatice´dir. Bir müddet Darende´de esnaflık yapmıştır.

Darende´de yetişmiş nâzenin insanlardan biri de ?Hacı Piroğlu? lakabıyla tanınan Hacı Hamza Çokyaşar´dır. Çokyaşar, 1898 tarihinde Darende´nin Gökyar Mahallesi´nde dünyaya gelmiştir. Babasının adı Ahmet annesinin adı Hatice´dir. Bir müddet Darende´de esnaflık yapmıştır.

İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri´nin müridleri ile yakın dostluk kurmuş, kendi de ona intisap ederek hayatını takva üzere yaşamış, ilimle irfanla meşgul olmuştur. Çocuklarıyla Çukurova Bölgesi´ne göçmüş, Adana ilinde yine ticaretle iştigal etmiştir.

Darende´deki gayrimenkullerinden ikisini; Kurtbağı Mahallesi´ndeki kerpiç yapılı evi ile Sungur Mahallesi´ndeki (şimdiki sanayi bölgesi civarında kalan) arsasını sağlığında Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı´na bağışlamıştır. Kurtbağı Mahallesi´ndeki evi zamanla yol genişletilmesi sebebiyle yıkılmış olup,  sadaka-i cariye olarak yoldan gelip geçenlerin hayır duası inşallah amel defterine yazılmaktadır. Sanayi bölgesindeki arsası ise hâlen üzerine bir şey yapılmamış durumda vakfın uhdesinde durmaktadır.

1993 yılında Hakk´ın rahmetine kavuşmuştur. Kitaplara olan merakı bilindiğinden vefatından sonra, ailesi ve çocukları vasıtasıyla kitapları Darende İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi´ne bağışlanmıştır. 

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi, Hacı Hasan Akyol Efendi, Hacı Emin Poyraz, H. Muhyiddin Tünücü ve H. Mustafa Çetin´le sohbetlerde hatıraları çoktur. Bir mektubu bunun delilidir.

Öncelikle bu yazımızda Hacı Hamza Çokyaşar´ın Osmaniye eşrafından Hacı Ahmet Bicik/Biricik´e yazmış olduğu mektubunu okuyalım:

Hulûsi Efendi (k.s.)´nin Arşivinden

Bir Mektup

"Hacı Ahmed Efendi Kardeşimize,

Sizden ayrıldığımızın 13. günü Darende´ye geldik. Geldiğimiz günden beri size mektup yazmak niyetinde isem de bir türlü fırsat bulup yazamadım. Ancak zamanı bugüne taalluk etmiş. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde: ?Mü´minlerin niyetleri amellerinden hayırlıdır.´ buyuruyor. Şu hâlde her amel niyetle suret-pezir olur. Hayır¸ niyetiyle hayır; şer¸ niyetiyle şer olur. Zira neşet-i insanî fikirden ibaret bir nefha-i Rabbânî´dir. Mâadâ görünen suret¸ libâs-ı hayvanîdir. Pes fikri neş´et-i dâime sarf edip fena bulacak kâra tazyî-i vakit etmek nakd-i ömr-i sakimi beyhude yere sarf etmektir. Çünkü a´mâl niyete mebnidir. Sureti¸ fâni olanı niyetle bâki etmek mümkündür. Öyle ise her emri niyet-i hayr gerektir.

Diğer bir hadis-i şerifinde: ?Tanrı´nın men ettiği şeylerden sakın. İnsanların en âbidi olursun. Komşuna iyilik et mü´min olursun. Allah´ın kısmetine (taksimine) razı ol¸ insanların en zengini olursun. Kendine arzu ettiğin bir şeyi başkasına da arzu et¸ hakiki Müslüman olursun.´

Peygamberimiz (s.a.v.)´in şu mübarek sözleriyle amel edenler dünya ve ahiret saadetine nâil olacağı gibi en yüksek ahlakı da hâsıl olur. Hz. Ali Efendimiz: ?İlimden zengin hazine¸ cehilden kötü yoldaş¸ kibirden büyük horluk¸ tamahtan kötü yoksulluk¸ sağlıktan kıymetli nimet canı hıfz etmektir.´ buyuruyor.

Pîrlerden Ebu´l-Hasan-ı Harakânî de: ?Gönüllerin rûşeni anda halk olmayandır. Amellerin yeğreği onda mahlûk fikri olmayandır. Nimetlerin atyebi (en iyisi)¸ cehd ile hâsıl olandır. Refîklerin hayırlısı zindegânisi Hak ile olandır.´ buyuruyor.

Niyazi Hazretleri de: ?Bunca riyâzât mücâhedât ki vardır¸ bunları işlemek lezzet değildir. Belki insan-ı kâmil sözlerini anlamaya liyakat kesb edersin¸ o zaman irfanın ayn-ı mücahededir.´ dediler.

/resimler/2015-11/9/1234434410702.jpg

Gerçi malumunuz olan şu sözleri size yazmaklığım şuna benzer ki¸ son nefesi yaşayan ve ruhu mele-i a´lâya yükselen kâmil bir insanın yanına benim gibi cahil bir kimse gelerek ona kelime-i tevhidi telkin etmesine benzer ise de Hz. Ali Efendimiz de: ?Bana bir kelime öğretenin kölesi olurum.´ buyuruyor.

Ben de size bunları bir hatıra olması ve yekdiğerimize karşı bir samimiyet-i zevk ve muhabbet eseri olarak yazdım. Bunu ispata şu kâmilin bir beyti kâfidir. Bu husustaki noksanlıklarımın afvını dilerim:

Zevk-ı dil "innîene´llâh" ın dahi fevkındadır

Öylesi mecnun-ı aşka "Lenterânî" neylesin

/resimler/2015-11/9/1236043628240.jpg

Hacı Hasan Efendi´ye yazdığınız mektubu Kara Mustafa Zaviye Camii´nin havlusunda sohbette iken getirdiler okuduk. Müsaadeli ve müsaadesiz oynakça kelimesi çok hoşumuza gitti. Hacı Hasan ve Hulûsi Efendiler bir daha bizi oraya götürse de fortukal (portakal) koyduğunuz fevkânî hücrede bize bir çay içirsin diye latife ediyorlar.

Hacı Hasan Efendi mektubunuza cevap yazdılar. Biz Sivas´ta iken yazılan mahrem mektubun münderecatına da muttaliyiz. Vaziyet ne merkezde ise bizi de haberdar ederseniz memnun olacağız.

Efendi´den yeni mektup geldi. Bu kış ortasındaki seferimizden yer ve gök¸ hafi ve cehri bütün mahlûkun memnun kaldıklarını yazıyorlar. Belki size de yazmışlardır. Bizimle İstanbul´a kadar gidip de oradan Hicaz´a giden Hacı Mustafa isminde bir arkadaşımız vardı¸ belki bilirsiniz. Bir gün sohbette iken Hulûsi Efendi´nin bir beyitte¸ ?Balını yağa katana / Yarını sarıp yatana /Gamı firak neyler neyler´ ilâhîsini okuduktan sonra bize bir balı yağa kat diye latife ettiler. O da borçlandı ise de bilahare getirmedi. Ben kaçıp Maraş´a Antep´e gideceğim demiş. Hulûsi Efendi de ona aşağıya yazdığım ilâhîyi yazdılar. Ben de teberrüken size yazıyorum.

Uzun Hacı sözün bitirirse ger

Va´dini yerine getirirse ger

İnsâf idüp yarın getirirse ger

Balını yağına katanlardanız

?.

Bilvesile arz-ı hürmet selam ve senalar eylerim.

Cümle ahbâb ve yârân ve arkadaşlara hürmet ve selam.

15 Mart 1952 Darende

Hamza Çokyaşar"

Tasavvufî Öğütler Adlı Eserinden Sivaslı İsmail Hakkı Toprak Hazretleri´nin Kelamlarında Bir Demet Hitabelerinden Birisi:

Hacı Hamza Çokyaşar tasavvuf büyüklerinin kelamları ve sohbetlerine büyük ilgi göstermiş, hatta derlediği güzel konulardan oluşan nasihatleri ?Tasavvufi Öğütler? adlı eserinde neşretmiştir.

?Amelleriniz tartılmadan önce kendinizi hesaba çekiniz. Hakikat ve hidayet yolundan ayrılmayınız. Cenab-ı Hakk´a ihlâs ile ibadet etmenizi tavsiye ederim. Allahu Teâlâ, dünyada hayrı da şerri de insanların tercihine bırakmıştır. Sakına kendinizi gafletten koruyunuz. Size hoş görünse de fenalıktan, günahlardan sakınınız. Allah (c.c.)´ın emirlerini yerine getiriniz, çünkü emirlerin yapılmaması bir felâkettir, ölüm yolunu kolaylaştıracak yegâne şey, sizin amelinizdir.?

?Size tebliğ edilen emirlere ittiba ediniz. Taharet üzere yaşayınız. Takva olunuz. Her teşebbüsünüzde Cenab-ı Hakk´ın size yardım etmesini ve geçmiş günahlarınızı af etmesini niyaz ediniz. Tevazu ve sabır, takva ve sıdk, şiarınız olsun. Hesaba çekilmeden kendilerini hesaba çekenler, büyük mükâfatlara nail, bunu ihmal edenler ise büyük zararlara duçar olur.?

İhramıczade Hazretleri´nin Münacatlarından Birisi

?Ey Halık-ı kâinat! İlticagâhım ancak sensin. Üzüntü ve sürür zamanımda da sana yalvarırım. Günahlarım büyüktür, fakat senin affın ondan daha büyük değil midir? Münacatımı işitiyorsun. Gönlümden muhabbetini eksik etme. Beni bin yıl ateşinde yaksan yine senden ümidimi kesmem. Rehberim sen olursan, hiçbir vakitle gümrah olmam. Sen bana yol göstermezsen, ilelebed dalâletten kurtulamam.

Ya ilahi! En büyük korkum, beni kapından tardedecek olursan ne yapacağımdır. Senin yükselttiğini kimse alçaltamaz. Senin alçalttığını kimse yükseltemez. Hâlik sensin, hakîm ve alîm olan sensin, ilmin her şeyi kaplamıştır, rahmetin her şeye şamildir. Felaketzedelere yardım eden, musibetzedelerin imdadına yetişen, kalpleri kırılanlara teselli veren sensin. Kullarına yardım için daima hazırsın. Bütün esrar ve efkârı bilen sensin. Bütün nimetleri bahşedensin. Fakirlerin dostu sensin. Sadıkların, tahirlerin yardımcısı sensin. Yardımını isteyenlerin hepsine yardım edersin.

Ya Rab! Biz aciz, fakir, nakıs, zayıf ve fânî kullarınız. Ebedî ve ezelî olan, zengin ve kudretli olan, rahîm ve alîm olan sensin. Senin marifet ve muhabbet nurunu arıyoruz. Muhabbet ve marifetini ihsan eyle. Günahlarımızı affeyle.?

İhramıczade Hazretleri´nin Güzel Sözlerinden Bazıları

?Her türlü musibet ve belâlar, kişinin tekâmül sebeplerindendir. Bunlar da nefs-i emareden raziye ve marziyeye kadar gider. Çoğu zaman nefs-i levvâmeye uğrarlar. O zaman kul kendi günah ve hatalarıyla uğraşır. İnsanın kendi hatasını görmesi kadar güzel irfan olmaz. Bunların hepsini unutup kulluk vazifesinde bulunmak, yani cismindeki canı gibi, dostu canında bulmak en güzeldir. Bu dünya fânidir, âdemdir, misafirhanedir, âhiretin tarlasıdır. Âhirete hayırlı ameller götürmek lazımdır. Gardaşlarım, insan dünyada bir yolcu gibi veya bir misafir gibi, yâda bir kiracı gibi olmalı. Yolcu veya misafirin nesi olur ki, konar, geçer o kadar.?

 ?30 gün Ramazan-ı Şerif 300 gün eder. 6 günde Şevval-i Şerif 60 gün olur. Bir senede 360 eder. Biz bunu böyle yaparsak gecesi kaim gündüzü saim olmuş olur. Biz Şevval-i Şerif´in 9´unda oruca başlıyoruz 15´inde bayram ederiz.?

?Sen, seni sevdiğinle bil. Bir hadis-i şerifte, ?Kişi, sevdiği ile beraber haşr edilecektir.´ buyurulmaktadır. Şimdi bir arada olduğumuz gibi, ruhlarda, ruhlar âleminde böylece bir arada olmuşlardır. Her peygamber ve her evliyanın bir tür yeri vardır. Herkes, Mekke ve Medine´ye gitmek ve orada kalmak ister. Biz de istiyoruz, ama sizleri bırakıp gidemiyoruz. Burasını Mekke ve Medine hâline getirmeye çalışıyoruz. Biz Cennete, eğer vazifelerinizi yaptığınız takdirde sizleri almadan gidersek haram olsun. Siz vazifelerinizi yaptıkça biz sizi bırakamayız. ?Nefsini bilen. Rabb´ini bilir.´ buyuruyor Allah Rasûlü bir hadis-i kutside. Mü´min daima Allah ile beraber olmalıdır. Ölüm halinde dahi O´nunla beraber olmaktadır.?

?Bizi sevenler, Yemen´de de olsa dizimizin dibindedir. Sevmeyenler, dizimizin dibinde de olsa yine Yemen´dedir.?

Mehmet Nuri SOYLU
10.11.2015 10:59:05
ALLAH RAZI OLSUN çocukluğumuzdaki büyüklerimizi,ve halis müminleri hatırlayıp o güleri yaşattınız.m