Hüseyin YAREN


Gönülden sürer gamı bayram olur her demi


         Gönülden sürer gamı bayram olur her demi

         Yârın olup mahremi kalmaz özge kâr-ı aşk

                                                        ( Divan-ı Hulusi-i Darendevi)

Günümüzde manevi birlikteliğimizi sağlayan Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretleri, bir gönül sesi olarak yankılanmakta, Altın Silsilemizdeki Piran-ı İzam Hazeratı  Ruhaniyetinin etkisi çok açık bir şekilde görülmektedir. Altın Silsilemizin Altın halkaları olan Piran-ı İzam Hazeratını ve cennet vatanımız için canlarını feda eden şehid ve şuhedamızı rahmet ve minnetle anıyorum. Buradan İslam aleminin, Ülkemizin ve siz gönül dostlarımızın kurban bayramını tebrik ediyor, Cenab-ı Allahtan hayırlara vesile kılmasını niyaz ediyorum. Bu gün burada çifte bayramı birlikte kutluyoruz bu yaşanılanlar tarihe altın harflerle yazılacaktır, belki de gelecek nesiller bu zamanda olabilmenin hasret ve özlemi içerisinde bulunacaklardır.

Bu Kurban Bayramı bir başkaydı, Bayram sabahının güzelliği, sakal-ı şerif ziyareti ziyaretçilere Medine havasını yaşatırken, muhabbet ve sevgi kaynağı bizlere hakiki anlamdaki bayramları hatırlatıyor, tüm özlemleri gideriyordu. Bu samimiyet ve muhabbet tüm güzellikleri içeriyordu, ayrı bir letafet ayrı bir zarafet vardı. Çünkü Çifte Bayramı kutluyorduk. Bayramımız Bayram olmuştu. Kurban Bayramı, Cuma bayramı, Darende Sosyal Tesis açılışı bir başkaydı? Bu bayram, bir başkaydı vesselam? Vuslat yaşanıyordu. Hani Hacı Bayram-ı Velî¸ mürşidi; Somuncu Baba Hazretleri ile bir Kurban bayramında buluştuğu için¸ o zaman Şeyh Hamîd-i Velî; ?İki bayramı birden kutluyoruz.? buyurarak¸ Müderris Nûmân?a ?Bayram? lâkabını vermişti. Hacı Bayram-ı Velî de bu vuslat ânını şöyle dile getirmişti:  

Bayramım imdi bayramım imdi / Bayram ederler yâr ile şimdi

Hamd ü senâlar hamd ü senâlar /  Yâr ile bayram kıldı bu gönlüm

 Bayram mutluluğu ve neşesi katlanıyor, sinelere kazınıyor, nakış nakış yüreklere işleniyordu. Bayramın dördüncü günü Sosyal Tesis Açılış Programı  oluyordu ki gönüller mutlu ve mesrur idi. Bayramlarda büyüklerin yanına gidilir ziyaretler gerçekleştirilirdi, tüm gönül ehli olanlar huzura gelmişler çifte bayramı birlikte geçirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşamışlardı. Yöresel Kermesin açılışı ise bir farklı güzeldi Tüm muhabbet ehli insanlar bir araya gelmişlerdi, gözler gülüyor, gönüller huzur doluyordu. Kültür mozayiği yaşanıyordu, anlatamıyordu insanlar sevinçlerini? Hissediyorlar, doyasıya yaşıyorlardı.

Somuncu Baba Hazretleri  hoşgörü içerisinde altı yüz yıldır bütün insanlık âlemine gül rayihaları dağıtan maneviyat membaıdır. Hulusi Efendi Hazretleri; asrımızdan gelecek asırlara bir sel gibi çağlayıp coşan, insana sevgiyi maya maya yoğuran asrımızın büyük mutasavvıfı, gönüller sultanıdır. Gerçeği bilme ve bulma yolunun bu iki büyük sultanı; tasavvufun yedi veren gülü, sevginin gönüllerdeki muhabbet bağıdır. Onlar öyledirler ki seven inanan gönülleri muhabbetle kucaklıyorlar,  Hakkın birliği yolunda insanlara en güzel kılavuz oluyorlardı. İşte bugün ülkemizin dört bir köşesinde gelen davete icabet den gönül ehli insanlarla birlikte olmanın neşesi yaşandı. Sınır ve mesafe tanımayan bu beraberliğin temeli ise aşk, sevgi, samimiyet ve muhabbetti. Hulusi Efendi´yi anlamak, onun eserlerini görmek, muhterem evladı ve halefi Vakıf Başkanımız Hamid Hamideddin ATEŞ efendinin onun izindeki gayretlerini müşahede etmek, irfan ve hizmetin kapılarını ardına kadar açmak ve bu sel sebil çeşmeden doyasıya içmektir. Cenab-ı Hak ömrünü uzun, hizmetlerini ali, yolunu baki eylesin?

Darende Sosyal Tesisinin inşası ayrı bir incelik ve güzellik içermektedir. Modern mimari olarak her şey düşünülmüş yeni yollar açılarak ulaşım en güzel şekliyle sağlanmıştır. Otoparklar yapılmış, tüm ihtiyaçlar tamamlanmıştır. Taş İşlemeciliği, Ahşap İşlemeciliği en güzel haliyle yapılmış, Mermer kullanımına ayrı bir özen gösterilmiştir. Modern mimari tarzında Aydınlanma, Havalandırma, Ses sistemleri kurulmuş, Temizlik adabına uygun temizlenme alanları en güzel şekliyle yapılmış, ustalar ustalıklarını icra etmişlerdir.

Bayramda Balabanda ise ayrı bir neşe yaşanmış burada Abdurrahman´ı Erzincani Paneli düzenlenmişti. Büyükler anlatılıyor İnsanlar mutlu oluyorlardı. Abdurrahman Erzincani Hazretlerinin Somuncu Baba Hazretlerinin Kayın Pederi olması Balabanlıları ayrı bir memnun etmişti. İnsanlar Manevi ? Kültürel mirasın Darende Zaviye de devam ettiğini anlamışlardı. Balaban Abdurrahman Erzincani Caminin Hulusi Efendi Vakfı tarafından restore edilmesi, yapılması ise derin bir anlam kazanmıştı. Bayramda , Bayram tadında düzenlenen bu panel ise katılımcılara ayrı bir heyecan yaşatmıştır?

İnşallah gönül birlikteliğimizin daima bayram tadında devam edeceği inancıyla, Saygılarımla ?