M. Nazmi Değirmenci


Fen Lisesi hayırlı olsun


Bilindiği üzere Fen liseleri, Türkiye genelinde köklü geleneğe sahip, yaptığı ulusal ve uluslararası projelerle öne çıkmış eğitim öğretim kurumlarıdır. Bu okullarda ölçü başarı temellidir. Fen liseleri, akademik eğitime devam edebilecek, başarılı öğrencilerin tercih ettiği okullardır. LYS sınavlarında Türkiye dereceleri çıkarması, mezunlarının tamamını önemli üniversitelere yerleştirmesi, Türkiye genelinde ve dünyadaki tanınmışlıkları ile mezunlarının üstlendiği yetkinliklere bakıldığında öğretimde ayrı bir yer tutmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Darende Mehmet Emin Ilıcak Fen Lisesi adıyla üst imajdaki bir eğitim öğretim kurumunun Darende´mizde açılması, küçümsenecek bir hizmet değildir. Bir büyük hizmet kapısı aralanmıştır. Emeği geçenlere gönülden teşekkürler. Bu kazanım o kadar önemlidir ki burada milletimize, vatanımıza, bayrağımıza hizmeti kendine şiar edinmiş evlatlar yetişecektir. Bu seçkin statüdeki okulun açılmasına Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz Bey vesile olmuştur. Sayın bakanımıza ve bu haklı talebimizi iletenlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Rabbim onlardan razı olsun. Darendeli, dün olduğu gibi bugün de eğitime emeği geçenleri minnetle anacaktır.

2007 yılında kapatılan sağlık meslek lisesi binasında, Mehmet Emin Ilıcak Anadolu Öğretmen Lisesi statüsüyle hizmet veren okul 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı´nın öğretmen okullarının kapatılarak bu okulların fen lisesine dönüştürülme kararı, Darende için uygulanmamış, çeşitli gerekçeler öne sürülerek Darende Mehmet Emin ılıcak Anadolu Öğretmen Lisesi, fen lisesine dönüştürülmüştür. Gerekçe olarak yurt binasının olmadığı belirtilmiş; oysa aynı dönemde yurt binası olmayan farklı yerlerde fen lisesi dönüşümü gerçekleşmişti. O günlerde talebimiz kabul görmemişti. 2016 yılı Haziran ayında Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet YILMAZ Bey´in Darende ziyaretinde bu haklı talebimiz Sayın Bakan´a iletilmiş ve Sayın Bakan´ın emri, Malatya siyasi erkânın da olumlu görüşleriyle,  Darende´de fen lisesi açılmıştır.   Fakat bundan sonraki görev bizlere düşmektedir.  Darendeli olarak fen lisesi ile alakalı üslendiğimiz görev ve sorumluluk önemlidir. Ne yapılmalıdır, vatandaş olarak bizler ne tür katkıda bulunabiliriz? Önemli soru bu, nasıl bir katkı, bu katkı parasal, maddi bir katkı değil; kaliteli, tercih edilen bir eğitimin verildiği bir okul oluşturmak.  

Eğitimde kalite;  öğrenci, öğretmen, veli üçgeni içinde aranmalıdır.  Başarıdaki bu şifreyi hepimiz aklımızda tutmalıyız, Fen lisesi isim elde etmekle olmaz, onu etkin hale getirip etkili kılmalıyız. Nasıl olacak sorusuna cevap kısa ve kolay. Eğitimde öğreten, örnek olan yani öğretmen önemli, o halde alanında yetkin bir eğitim öğretim kadrosu oluşturulmalı  (bugün çalışan arkadaşları tenzih ediyorum.) Yani alanında yeterli seçilmiş öğretmenler değerlendirilmeli, desteklenmeli, bulunmalı, getirilmeli, onlara referans olmalı. Artık Ahmed´in, Mehmed´in, komşumuzun oğlu, kızı dönemi bitmiştir, bitmelidir de.

Tercih edilen okullar sıralamasında yukarılara tırmanmalıyız, üst puan aralığımız daralmalı. Eğitimde başarı, bütün öğrencilerimizi beşlik sistemde beş üzerinden dörtlük öğrenci olarak yetiştirmek değildir, beşlik öğrencileri artırmaktır. Eğitimde bu günkü gelinen noktada yeterlilik boyutunda aranan öğrenci beşlik öğrencilerdir. Bütün öğrencilerinizi üniversiteye yerleştirebilirsiniz; lakin ülkenin önde gelen üniversitelerindeki aranan bölümlere yerleştirdiğiniz kaç öğrenciniz vardır. Yıllık öğretim başarısını böyle değerlendirmek gerekir. Eğitim kurumları artık rekabet içindedir. Kurumu yukarılara taşıyacak başarılı öğrencileri kendi bünyesine alma yarışına artık biz de dâhil olmalıyız. Yeni Eğitim Öğretim Yılı hayırlara vesile olsun.

Hüsnü YELBAY
5.10.2016 17:56:11
OKU diye emredilen bir dinin mensubu olarak zaten baştan bunu gerçekleştirmek için her çaba sarf edilmeli. Eğitimde kalite sıradanlığı aşmakla mümkündür. Eğitimin kalitesi önce kaliteli öğretmen yetiştirmekten geçer. Bunun yanında eğitim- öğretim programları da GELECEĞE yönelik olmalıdır. Bina yurt araç gereç elbete önemli ama altın kaplamalı tahtaları olan okullarda güncelliğini kaybetmiş, ileriye değil geriye dönük program uygulanıyorsa o ihtişamın sonu hüsrandır. Çocuklarımızı kendi koşullarımıza ve günün koşullarına yönelik yetiştirirsek, ileride yaşayacakları çağdaki gelişmeleri takip edemezler. FEN LİSELERİ çok önem verilmesi gereken okullardır. Ben ortaokulu bitirdiğimde Türkiye genelinde 3 fen lisesi vardı. Mezunları harikalar yaratıyordu. kayırmasız sınav sonucu alınan öğrenciler özverili öğretmenlerce Türkiyemize bilim ,fen ve bürokrat yetiştiriyordu. Zamanla FEN liseleri çoğaldı. Elbette çoğalacaktı. Çünkü nüfusumuz artıyordu. Ancak açılan bu yeni okullara öğretmen yetiştirme konusu gereği gibi planlanıp yürütülemedi. Ben Malatya Lisesinde öğretmenken Liselerden Fen lisesine öğretmen seçimi yapılıp atanırdı. O zamanlar politik atamalar vardı ama daha sonra çoğaldı. Bu da öğretmen kalitesinde düşüşü getirdi. Çoğalan bu liselerde kalite gittikçe azaldı. Yine de tercihlerin başında geliyor. Sonuç olarak Darende´ye açılan FEN LİSEMİZİN her yönüyle donanımlı bir okul olmasını diliyorum. İlçemize öğrencilerine ve ailelerine sağlık ve mutluluk diliyorum. Açılan FEN LİSEMİZİN tüm politik durumlardan sıyrılıp yalnız ülkemizin çıkarlarını düşünen,geleceğin ülke yönetimine çok eleman yetiştirmesini yüce mevlamdan niyaz ederim. Şahsıma bir görev düşerse severek ilçemin hizmetindeyim. Selam sevgi ve saygılarımla. Hüsnü YELBAY.