M. Nazmi Değirmenci


Bu son bahar


                    Sonsuz renk cümbüşünün bakmaya doyamadığımız muhteşem güzelliğiyle son bahardayız.  Bir hüzün, bir ayrılık çöktü üzerimize masumlaştık endişeliyiz. Bir şeylerden korkar kaçar gibiyiz, kaç yaprak düşecek, kaç defter kapanacak, kaçımızın son baharı olacak, bilen yok ama ihtimal çok,  unutma gibi bir haslete sahip bizler, her yeni güne, umutla uyanıp ama baki kalmayan yenibaharı bekliyoruz. Sonrasında düşen yapraklar misali, bizi de içine alan bir son baharımız olacak. İşte bu gerçeği bize rutin olarak hatırlatan, bizi var oluşumuza döndüren gerçek tablo bu son bahar.

                     Son baharda garip durur insan, yalnızlaşır, yaratana daha yakın olur, gönlü yumuşar aşkla yakarır, dualar bir başka samimi olur. Nedense şairler, yazarlar bu renk armonisi sonbaharın eşsiz güzelliğini ölümle yan yana düşünürler, ne anlatmaya çalışırlar, bizler nasıl yorumlarız, bence son bahar son güzellik değil ilk güzelliktir. Geçici süslerden arınmak asıl olana dönmektir. Ruhun o nazlı tenden çıkması, kurtulması kendi olmasıdır, Bir buluşmanın, kavuşmanın zamanıdır son bahar.

                Son baharındayız mevsimin ve ömrün. Yağmur yemiş soğuk vurmuş açılarımız gitmiş, olgunlaşmış haldeyiz. Tatlanmış durumdayız.  Sofralarda aranan olmalıyız, eğer aranmıyorsak ki bunu kendimize sormalıyız. Son baharda, son güzellikte neredeyiz, kiminleyiz, yalnız mıyız?

               Son baharın da olanları, ulu çınara benzetirler, gölgesi genişlemiş kol, budak salmış bir beden, altında nice kervanlar konaklamış, başına ne kuşlar konmuş, kar da, fırtınada kaç dalı kırılmış, kaç filizi kopmuş bir tecrübe abidesidir  son baharındaki insan.  Sormadan söylemenin fayda vermeyeceğini bilirler. Onları konuşturmak,  açmak, dinlemek gerek, ama nerde. bugün altısından, atmışına her şeyi bilen hem de en iyisini bilir gibiyiz Google amcamız bile var. Ama bilmediğimizi bugün sonbaharını yaşayanlar gibi bizde son baharımızda öğreneceğiz.

            Son baharında insan toprağa yakın olmak istiyor, Bir çağrıya kulak verir gibi toprağa dokunmak, bir ünsiyet oluşturmak ona yakın olmayı arzuluyor. Toprağı özlemek fıtrattan gelen bir hissiyat, kişi sonunda aslına dönüyor.

              Sonbahar bu yıl daha hızlı, bir yoğunluk var, hac yolculuğu başladı. duaları kabul olan hacca çağrılan sevdiklerimizi kutlu beldeye yolcu ettik, bu yokluk yolcularının lebbeyk Allahümme lebbeyk  diye yaptıkları dualar inşallah kabul olur. bizleri de rabbim inşallah çağırır.   

             Son baharda kurban, kardeşler bacılar toplandık bayram muhabbetindeyiz. Kurbanı nerden alalım nerde keselim peş peşe gelen cevabını bulamayan sorular, kurbanın temaşası bile güzel, hak rızası için bir telaş, bir endişe, bir koşuşturma. Rutin bayram hazırlıkları tatlısı meyvesi temizliği Allah kolaylık versin. Severek yapılan her şey hoş geliyor insana,  buluşmayı,  bayramlaşmayı, misafir ağırlamayı özlemek, arzu etmek, ona hazırlanmak ne güzel bir haslet, bunu evladına aşılayan öğreten anne babaya ne mutlu 

                      Gecen bayramda babamlardayım, Bayramcı gelen üç genç e açsınızdır sofra hazırlıyorum gitmeyin dedi annem, gençler yok teyzem yedik dediler, annem ısrarcı olunca içlerinden birisi arkadaşlarına nazlı bir sitem bulunarak,  ne yalan söylüyorsunuz sabahtan beri dolaşıyoruz her evde tatlı, kurban bayramımı ramazan bayramımı belli değil, aç mısınız diyen yok teyze açız dedi.   Muhabbetle konuşa güle bayram sofrasında kurban etiyle bir yemek yendi. Gençlerin dile getiremediği bu gerçeği büyük küçük hepimiz yaşıyoruz, kurallar kaideler mi değişti hayır değişen biziz insanımız ve yapılan yanlış hesabı, çok bir şey yazmayayım,  anlaşılırsa bir kapı araladık.    Yeni evli akrabamı bayramda ziyaret ettim. Hoş beşten sonra küçük bir kâse kavrulmuş kurban eti yanında iki dilim ekmeği vs. getirdi.  İki üç lokmada olsa kurban etinden ikram etti kurbanını bizimle paylaştı, Allah kabul etsin bunu ne güzel adet edinmişler.

Büyüklerin bir tembihatı vardır eşinizle dostunuzla hediyeleşiniz, ikramlasınız ki aranızdaki muhabbet artsın. İkramı, izzeti bol bir bayram geçirmeniz dileklerimle kurban bayramınızı tebrik ediyorum. saygı ve sevgilerimle.