M. Nazmi Değirmenci


Herkesin bir hesabı vardı


Temayül bu geçen günlerde dünyanın büyük devletlerinden birinin liderini, Başbakanı`mızı ağırladık Zaviye`de, yıllar öncede İstanbul belediye başkanı iken de gelmişlerdi, o gün olduğu gibi bu günde tevazu içerisinde ziyaret edip dua ettiler. Herkes Başbakan`dan ne istenecek, ne istendi, merakla bunu konuştu senaryolar üretildi. Ben hiç böyle bakmadım, hiçte merak etmedim. Dünyaya sırtını dönemeyenler hep dünyalık bakanlar şunu atladılar; merakları boşaydı, gelinen yer Zaviye, duaların kabul olduğu, bir üveysi makamı, Somuncu Baba`nın Osman Hulûsi Efendi`nin mekânı, burada istenir. Burada dua edilir.

Hep böyle mi olur, sormak isterim. Başbakan`ın Malatya programıyla alakalı Doğanşehir`de de sansasyon haberler yayıldı mı? Başbakan`ın Malatya programında ismi belirtilmeyen iki ilçe vardı. Her Malatyalı, büyük ihtimalle biri Darende`dir diyerek bu tercihi doğal karşılamıştı. Ama hafta geçmedi ki, ardı arkasına asılsız iddialar patladı. Başbakan`ın Darende`ye gelmesini istemiyorlarmış, yok bir heyet gitmiş, yok efendim iki defa programdan çıkarılmış, Başbakan tekrar koymuş. Öyle ki, konu, şunlar istemiyor denecek kadar kişiselleştirilmiş.

Darende neden istenmesin? Anadolu`ya irşat vazifesiyle görevlendirilen, yetiştirdiği 24 halifesiyle Osmanlı`ya çağ atlatan büyük veli Somuncu Baba, evladı Osman Hulûsi Efendi. Darende`de. Onları ziyaret etmeden gitmek, dua almamak olur muydu, arif olanlara yakışır mıydı? Başbakan`da öyle yaptı zaten. Darende listeden hiç silinmedi başta yazıldığı gibi kaldı

Darende neden istenmesin? Malatya`nın yüz akı yıllık 500 bin kişinin ziyaret ettiği Malatya`nın bir güzel ilçesi.

Darende neden istenmesin?  Başbakan`a, bütün seçimlerde en yüksek oyu veren ilçeydi.

Hastalığında Osman Hulûsi Efendiyi İstanbul`da ziyaret etmiştim. Malatya`da Darende için yapılması gerek bir hizmeti sordular. Ben de cehaletten söylenenlere bakarak, şu milletvekilinin engellediği söyleniyor dedim. Bir müddet durdu ve söyleyin Darendelinin gönlünden çıkmasın helak olur dedi. Allah dostlarının gönlünü kırmak olmaz Onun için diyorum, Darende hafife alınacak bir yurt köşesi değildir. Rahmetli Özal devleti yönetmek için Zaviye`den dua almıştı. Sayın Başbakan`ın kendi sözlerinden anlıyoruz ki Tayip Bey de devleti yönetmek için Zaviye`den dua almış.

O izdihamda biraz tedirgin oldum. Kimler yoktu ki Darende de, yıllarca görmediğimiz fakat Başbakan`ın Darende`ye geldiği gün uzak yakın demeden koşup gelen onlarca yüz, Başbakan`ın etrafında pervane gibi dönüyorlar. Fırsat bulup iki kelam ederek kendini Başbakan`a göstermeye çalışıyorlardı. Ama korumalar o kadar tecrübeli ki, birini atlatsan diğeri önüne çıkıyor, iyide ediyorlardı. Belli ki herkesin bir hesabı vardı, ama Başbakan bunlarla hiç alakadar değildi. O bu samimi ortamda, gönüllere hizmet edenlerin mekânında muhabbetle gönlünü yeniliyordu.

Darende bundan önce hiç başbakan ağırlamadı ama başbakan yetiştirdi. Somuncu Baba`nın soyundan olan Cebecizade Mehmet Paşa Osmanlı Devleti`nin başbakanı, yani veziri azamıydı. Darendeliydi, kütüphanesi ilçemizde, kabri ve kütüphanesi Darende`dedir. 

Niye gelir insanlar Zaviye`ye. Trilyonluk zenginler, üst düzey makam sahipleri, mebuslar, bakanlar, genel müdürler, esnafı, çiftçisi, memuru, tüccarı, ne ararlar, ne bulurlar, ne alırlar Zaviye`den. Kenarda kalıp merak edenler hep bunu sorarlar, oysa bu yaşanır, anlatılmaz ki. Malını, servetini, makamını bırakarak o yâre yakın olmayı arzulamak, bu aşktır nasıl anlatılır. Bunu nasıl anlatmalı. Hani Mecnun misali, yârin kokusunu getiren esen yele hayran olmak yârin kokusu için ona koşmak gibi. O zaman ne mal gelir akla, ne makam. İşte önemli olan bu aşk üzere yaşamak. Böyle bakılmalı Zaviye`ye gelen misafirlere. Zaviye`de kimin ne bulduğunu kimse tarif edemez. Muhabbetle arayanlar, aradığını bulur, istediğini alır, önemli olan salih niyetli olmak, hüsnü kalple gelmek.

Zaviye başka bir dünya. Burası gönülleri temizleyen, masivayı yok eden, bir kutlu mekân, ruhumuz incelir, daha sahavetli oluruz. Daha affedici, daha hoş görülü, daha hizmetkârız burada. Kısa sürelide olsa dünyaya sırtımızı döneriz, işte o zaman bir başka yöne bakıp, başka güzellikleri fark ederiz. Aklımızda, gönlümüzde dünyalık hiç bir şey kalmaz ve asıl olan hakikate daha yakın oluruz. Muhabbetle arayanların, aradığını arıyorsanız, doğru adrestesiniz.