M. Nazmi Değirmenci


Küçük belediyeler misyonunu yitirmiştir


Kendisini ziyarete gelen devlet erkânına anlatmak için kütüphanedeki aydıngere çizili rulo yapılmış projeyi getirir, salonda halının üzerine serer, işaret parmağıyla gideceği güzergâhı, şuradan şöyle geçecek şu köyleri sulayacak bu kadar insanımız faydalanacak diye anlatırdı Gökpınar Projesini Hulûsi Efendi Hazretleri. Anlatırken mutluluğu o kadar belli olurdu ki halka hizmeti Hakk’a hizmet saymış, bunu yaşamış ve bunu öğütlemişti. Hiç üşenmez, bu hizmete emeği geçebilecek herkese bunu gösterir, anlatırdı. Bu gün o anlattıkları, arzuladıkları projeler hayata geçmiş, köyler sulanmakta yüzler, gönüller gülmekte.

O gün ülkenin zor şatlarında hizmette zor oluyordu. Büyük maliyetli projeler kalkınma programlarına büyük çabalar sonunda alınıyor, alınsa da kaynak aktarımı için ayrı bir gayret ve çalışma gerekiyordu. Hizmeti alabilmenin, memlekete getirebilmenin yegâne yolu birlik olmak, bir olmaktı. O zamanlar çok rastlamışımdır, belediye başkanı rahmetli Selahattin Çomoğlu, Abdullah Karakurt, Abdurrahman Gülseren, Mustafa Eser belediye başkanları eksiksiz toplanırlar, Hulûsi Efendi’ye rica ederler, onu da alır Ankara’ya giderler ve memleket için gerekli olan ihtiyaçları ilgili bakanlara, genel müdürlere bizzat iletirlerdi.O günkü zorluklarda dahi hizmet kolaylaşırdı. Bu gün Darende’de hizmet üreten, birleştirici güçlü bir vakıf, etkin bir yerel yönetim ve aynı hizmet anlayışında olan belde belediyeleriyle siyaseten daha güçlü bir Darende var. Ama yinede gücümüz niye bölünsün. 12 Mayıs 2010 da yazdığım Tohma vadisi yerel yönetimler birliği başlıklı yazım da belediyelerin birleşmesine vurgu yapmış, aynı amaca hizmet eden kurumların beraber hareket etmelerinden, birleşmelerinden oluşacak güçlü yapıdan bahsetmiştim. Hükümetin kararıyla da olsa, bugün bu gerçekleşiyor daha bütünleşmiş bir Darende göreceğiz.

Beldeler kapanıyor ilçede, beldede, köyde yeni yapılanmayla alakalı doğru yanlış herkes bir şeyler konuşuyor. Bir kaos var, vatandaşın aklında dilinde bu noktada bilgilendirme ve bilinçlendirme seminerlerinin acilen yapılması, köy, belde insanımıza yapılan çalışmaların bu konuda uzman birileri tarafından doğru anlatılması zor bir etkinlik değil. Bir yerel yönetim uzmanının bir saatlik bir sunumu mevcut belediyeler mi yapar, Darende belediyesi mi, kaymakamlık mı bilemem ama bu hizmet vatandaşa götürülmeli. İnsanımız yeni kazanımlarını ve kayıplarını bilmeli.

Belediyemiz kapanmasın afişleri ülkenin her yanında var. İmkânsızlıklar sonucunda insanına iyi hizmet götüremeyen, üretemeyen oluşumlarda ısrar niye. Bizler belediyeleri hep devletin dağıtan eli olarak gördük ama asıl olan belediyecilikte güçleri birleştirmedir. Vatandaşla işbirliğidir. Belediye dağıtıcı değil toparlayıcı, beraber birlik içinde tüketicidir. Bir belde belediyesini anlattılar, hayran oldum. Bizim konuştuklarımızı onlar uygulamış. Beldede bütün hizmetler belediye öncülüğünde yapılıyor. Belde nüfusuna kayıtlı her kişi ve onun çocuklarının belde için ödemesi gereken yıllık bir aidatı var. Bilinçli bir toplum, zorlama yok, insanlar orada alıcı değil, verici durumundalar. Tenis kortlarına kadar beldede her türlü sosyal tesis var. Yazları büyük bir kaynaşma haftası yapılıyor. Beldedeki belediye planlamasıyla bütün öğrencilere destek eğitim hizmeti veriliyor, birlikte hareket ediyorlar. Belediyeler böyle bir bakış acısıyla hizmet sunmalı. Bizler üzülerek ifade edelim ki her hizmeti belediyeden dolayısıyla devletten bekleme gafletindeyiz. Vatandaşın, her hizmeti belediye yapsın beklentisi var olduğu müddetçe sonuç değişmez. Bakın bireysel, küçük bir örnek, kendi ürettiğimiz çöpü elimizde taşıyıp uygun yere bırakmamız, çok medeni bir davranış. Ama eğer onu yere atacak olursak o artık kişisel değil umuma ait çöptür ve onu ancak belediye görevlisi gelip alacaktır. Yalnız temizlik değil, bu bakış acısıyla her hizmette kaynak kaybolur. Bu konuda geçmişte belediyelerimizin yaşadığı sıkıntıyı çok yakinen hepimiz biliyoruz. Fazla sayıda istihdam edilen personel ve belediye gelirlerinin olduğu gibi personel maaşlarına aktarılması, seçilen başkanları yıpratmış, dolayısıyla küçük yerel yönetimler ulusal gelişme hızında hizmet üretememiştir. Bu bizimle alakalı bölgesel bir sorun değildir. Hükümet ülkenin tamamındaki bu sıkıntıyı gidermek adına geçen yıl belediyelerdeki işçileri devletin diğer kurumlarına dağıttı. Yüklerini hafifletti ama tekrar olabilir mi evet.

Küçük yerlerde oy verdin vermedin kavgaları, dargınlıkları yılarca sürdü. Devam edenleri bilirim. Bayramlar dahi bu kırgınlıkları bitirmemiştir. Bu ne davasıdır neyin kavgasıdır. Hani belediyeler birleştiriciydi. O halde küçük belediyeler misyonunu yitirmiştir.        

Bence büyük ve güçlü belediyelerde daha güçlü bir örgütlenme oluşur ve hizmet daha hızlı daha fazla üretilir. Bir olmada, birlik olmada, birleşmede faydalar vardır. Belediyeler birleşiyor, bizim uygulamada yapamadığımızı devlet yapıyor. Artık hepimiz tek yürek Darende’nin hizmetinde olmalıyız. Hayırlı olsun.