Musa Tektaş


50 yıl önceki Darende’de din görevlileri


İslâmiyetin gayesi insanı her türlü iyi meziyetlerle süslemek, daha açık ifadesiyle iyi insan yetiştirmektir. İnsan ne kadar iyi yetişmiş olursa, ahlaken ne kadar düzgün, bilgi ve ufku ne kadar geniş, etrafına ne kadar faydalı ise, bu insan dinî vecîbeleri o kadar iyi anlamış ve yerine getirmiş, hem Cenâb-ı Hakk`ın, hem de insanların sevgisini kazanmış demektir. Şu halde her müslümanın vazifesi; önce kendisini yetiştirmek, sonra gücü yettiği kadar etrafındaki insanlara iyilik konusunda ışık tutmak olmalıdır.

Faziletli bir insan ancak, bilgili, ahlaklı olmakla kâimdir. Bir insanın faziletli olabilmesi için, onun ilimle ve ahlakla mücehhez bulunması şarttır. Eğer bu güzel hasletler toplumumuzu oluşturan insanlarda lâyıkı veçhile bulunursa,  memleketimiz bu günden yarına daha iyi, daha emin adımlarla yürüyecektir.

Genel itibarla toplumumuz dinî hizmetleri yürütün kimselere saygı gösterir hürmet ederler. Çünkü din görevlileri bilgi, beceri ve hoşgörüyle donanımlı olarak memleketin her tarafında ışık saçan ve ders veren, onların hem maddî hem de manevî ihtiyaçlarına cevap veren kişiler demektir.

Milletimizin inanan her ferdi çok iyi biliyor ki, din görevlisi, dinî ahlâkî meziyetleri kendisinde toplamaya çalışan ve etrafındaki insanlara da hayatı boyunca öğretmeye gayret eden, iyilik babında etrafındaki insanlara örnek olmak azminde bulunan vefalı, milletine hizmet eden bir kimsedir.

Ülkemizde 3 Mart 1924 tarihinden itibaren Din Hizmetleri;  Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde kurumsal olarak yürütülmektedir.

Bilgi; ister dünyaya, ister ahirete ait olsun, İslâmiyette değeri çok yüksektir. Her din görevlisi din ve vatan uğurunda canını vermiş olan şehitler mertebesine ilmi ve ameliyle yükselebilir.  Bunun içindir ki din hizmetini yürüten görevli kardeşlerimizin takdire lâyık, hepsini hürmetle, büyük bir saygıyla anmamız lâzım geliyor. Ayrıca yüzyıllardır bu memlekette özellikle ilim irfan diyarı olan Darende’de ilmiyle irfanıyla ışık saçan büyük insanları, medreselerde, tekkelerde,  camilerde mescidlerde görev yapan büyüklerimizi bu vesileyle rahmet ve minnetle anıyoruz.

Şunu da belirtmekte fayda görüyorum ki;  eğer biz din görevlileri ve milletimizin her ferdi, dinimizin bize telkin ettiği iyi ahlâk ve çalışma azmini devamlı olarak kendimizde bulundurur ve bunu da bilfiil hayatımıza yansıtacak olursak, yalnız medeni milletlerin seviyesine yükselmekle kalmaz medenî milletlere örnek bile olacağımızdan da şüphemiz yoktur.

Şu halde din görevlisi; bulunduğu köyde, kasabada, şehirde etrafındaki insanlara iyiliği, bilgiyi, doğruluğu, her türlü ahlâki faziletleri örnek hayatıyla yaşayarak anlatmalıdır. Bir din görevlisi olarak,  bir din kardeşimizin yaptığı yanlış neticesinde; eğer biz o kardeşimizi güzel yetiştirip terbiye edebilseydik belki bu yanlış işi yapmayacaktı, emniyet vazifelilerini, diğer vazifeleri ile meşgul etmeyecekti.

Müslüman olarak hepimiz, ama din görevlileri bu mevzuda çok daha hassas davranmaya, etrafına ışık tutmaya mecburdur. Aziz milletimiz din görevlilerinden bu faziletleri her zaman beklemektedir ve hakkıdır da.

Biz bu azim, bu iradeye sahip olduğumuz müddetçe, millet olarak birlik ve beraberliğin, tesanüdün, kardeşliğin en güzel örneğini vermiş olacağız. Bir maddi ilerleme ciheti kalıyor, bunu ne yapacağız? Bunun üzerinde de vazifemizin çok büyük olduğunu hiç bir zaman unutmayacağız. Çünkü İslâmiyet, öyle ilâhî bir kuvvettir ki, beşikten mezara kadar bilgiyi tahsil etmeyi müslümanlara emrettiği gibi, çalışmak, kimseye yük olmamak ve helâlından kazanç temin etmeyi de aynı şekilde ibadet saymıştır. Hatta işin dahası var: Çalışıp helalinden kazanç sağlamak uğrunda yorulan ter döken kimsenin o yorgunluğu neticesinde birçok günahlarının affedildiğini Hazreti Peygamber (s.a.v) bizlere müjdelemiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle bundan 50 yıl önce Darende Camilerinde görev yapan görevlilerinden bazılarının bilgi ve resimlerini müftülük arşivinden temin ederek sizlerle paylaşalım. Yine bu vesileyle bütün büyüklerimizi rahmet ve minnetle analım…

 

     Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=829