M. Nazmi Değirmenci


Er meydanı gibi Malatya Tanıtım Günleri


Malatya Valiliğinin organizesi ile 7-10 Ekim 2010 günlerinde Başkentte yapılacak Malatya Tanıtım Günlerine Kaymakamlık, Hulusi Efendi Vakfı, Tiryandafil Otel ve Darende Rafting Kulübü ile katılacak, amaç Darende’mizi en güzel şekilde anlata bilmek.

Malatya Tanıtım Günleriyle alakalı ilk bilgiyi aylar önce yaptığım bir ziyarette valimiz Sayın Ulvi Saran beyefendiden öğrenmiştim. Bize Ankara’da böyle bir tanıtım çalışmasını yapacaklarını ve Malatya’nın tanıtımı noktasında önemli bir etkinlik olduğunu, mutlaka Darende’nin burada önemle tanıtılmasının gerekliliğini belirtiyordu.

Adı o kadar güzel geldi ki bana ‘Malatya tanıtım günleri’, er meydanı gibi bir şey, pehlivanlar sahada Malatya’yı tanıtıcı hikâyeler fotoğrafları yazıp basarken aslanı kediye boğduranlar, başkentte hak edeni hak ettiği yere koyarlar inşallah.

Darende, ülke ve Malatya turizmi için çok büyük zenginliktir Darende’yle buluşan herkesin ortak görüşü, hayret ve hayranlık içerisinde duygularını anlatan çok ziyaretçiyle tanışmışızdır.

Darende yalnız Malatya’nın Türkiye’nin değil bütün insanlığın değeridir. ulusal ve uluslararası boyutta tanıtılması gerekli çok önemli değerleri vardır ve tanıtmak hepimizin görevidir. Hazreti Muhammed (s.av)’in neslinden gelen 14. yüzyıl erenlerinden, İstanbul un manevi fatihi Somuncu Baba Hazretleri ile torunu Osman Hulusi Efendi Darende yaşamışlardır, Darende’de meftundurlar. Onların manevi ikliminde olmak için Darende ye gelen misafirlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Kadir gecesinde ziyaretçi sayısı on binin üzerindedir diyoruz ki, bu manevi değeri bütün insanlığa taşımalıyız. Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli nasıl ki devlet destekli uluslararası boyutta tanıtılıyorsa, Somuncu Baba ve Osman Hulusi Efendi de tanıtılmalıdır. Malatya’da cadde, sokak, okul isimlerinde şair ve mutasavvıf Niyazi Mısri’nin ismini görüp nasıl mutlu oluyorsak Malatya’nın caddesinde, okulunda Somuncu Baba’nın, Osman Hulusi Efendi’nin adlarını görmekte, ulusal ve uluslar arası boyutta bütün sevenlerini mutlu edecektir.

Ama bir gerçek var ki bizler Darende’yle yaşayanlar ve yazlıkçılar bunu çok belirgin olarak görmüyor, göremiyor veya görmezlikten gelip zaman zaman, “Darende de ne var ki” diye konuşup, hatta gazete de yorum ve eleştiride bile buluna biliyoruz. “Darende de ne yok ki” diyesim geliyor. Tohma suyu, Günpınar Şelalesi, Somuncu Baba külliyesi, müze, Şehitlik, Hasan Gazi türbesi, Medişeyh, Balaban Abdurrahman Erzincani külliyesi, Tohma Kanyonu, Aslantaşlar, Zengibar kalesi, Ozan Mescidi, Hantaros Kalesi, Yenice Maşattepe Tümlüsü, Hasbahçe, Çilehane, yeni keşfi edilen 8 saatlik gizemli bir kanyon içi vadi yürüyüşü ve rafting, kudret havuzu, dağ yürüyüşleri hafta yetmez Darende’yi gezmeye ve yaşamaya. Ama kişi göremiyorsa lezzetini tadamıyorsa, o gül kokusundan alamıyorsa afakî olur konuşmamız, yazmamız. Bunları yazarken hiçbir hemşerimi suçlamıyorum onlar o kadar doğal ki.

Suçlu olan biziz, kabahati dostlarda aramamak gerekir. Darende’mizi kendi insanımıza dahi tanıtamadık, ülkemiz insanına ve dünyaya nasıl tanıtacağız. Önceliğimiz Darende’mizi kültürel değerlerimizi iyi öğrenip iyi anlata bilmektir. Darende’yi tanıtmak, amaçlı bütün görüşler, eleştiriler çok önemlidir. Alınganlık göstermeye gerek yoktur her biri büyük değeri ifade eder, hepimizin yüreği Darende sevdasıyla atmaktadır. 7–10 Ekim 2010 tarihinde Malatya tanıtım günlerinde buluşuruz. Umarım Ankaralı hemşerilerimiz tanımada tanıtmada anlatmada fırsatları iyi değerlendirirler.

Mesai arkadaşlarımdan bir gurupla ailece hafta sonu Darende’ye gitmeye kara verdik, karar aşamasında dahi onlarca bahane vardı arkadaşlarda yol uzun, yol kötü vs. dediler ama alternatif sunamadılar. Darende’ye gittik. Uzatmayalım dönüşteki yorumları “Malatya’da böyle güzellikler var mıydı”, “Neden bizler bihaberiz buralardan”, “Buraları Malatya’da bilenler çok az” diyorlardı. İstanbullu arkadaş üzgün bir tavırla “Anam babam geldi bir ay kaldılar bizde, evde oturup gittiler nasıl olurda böyle güzel ayrıcalıklı yerlere onları getiremedim buraları onlara yaşatamadım, şimdi kendime kızıyorum” derken çok şeyler anlatmıştı bana, bir saatlik yol, Malatya’da tanıtamamışız Darende’yi.

Önerim: Darende’nin yoğun olduğu dönemlerde Kaymakamlık, Belediye, sivil toplum örgütleri temsilcileri, konuda uzman hemşerilerimizin katılacağı toplantı, panel adını ne korsak koyalım, Darende de turizm ve gelişimi başlıklı geniş katılımlı toplantılar her yıl yapılmalı, turizm ve tanıtım için, öneri ve projeler üretilmeli uluslar arası boyutta düşünülen

bu çalışmada devlet desteği aranmalıdır. Hiçbir şey üretmeden her şeyi Kaymakamlık, Belediye ve Osman Hulusi Efendi Vakfından beklemek kolaycılık olur.