Zenginde fakirde kayısı pırtlatıp para kazanıyor

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya´da ve ilçemizde kurutulmuş ve kasalara doldurulmuş kayısıların çekirdeklerinden ayırma süreci olarak bilinen patik dönemi başladı.

Zenginde fakirde kayısı pırtlatıp para kazanıyor
28.07.2019 08:31:31 5921 0

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya´da ve ilçemizde kurutulmuş ve kasalara doldurulmuş kayısıların çekirdeklerinden ayırma süreci olarak bilinen patik dönemi başladı.

Patik evresine geçilmesiyle birlikte işçi bulma sıkıntısı çeken ve ürün yetiştirme endişesi yaşayan üreticiler, çözümü ev kadınlarının ekonomiye kazandırılmasında buldu.

Daha önce komşu ve tanıdıkların para karşılığı kayısı pırtlattığı ilçemizde, son beş yıl içerisinde gelişen ve büyüyen pırtlatma sektörü bugün belirlenebilen 163 ailenin ek gelir kaynağı oldu.

Kasasını 10 ila 15 lira arasında pırtlatmak için anlaşan aileler, evlerine kadar getirilen kasa kasa kuru kayısıları pırtlatıyor. Kalabalık ve geniş aileler, sabahtan akşama kadar 70-80 kasa patik yapabiliyor.

Önceki yıllar işçi bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren üretici Emre Eren, çözümü mahalle aralarına kayısı getirip isteyen ailelere bırakıp kayısı parlattırmakta bulduklarını söyledi.

İhtiyacı olan ve kayısı bahçelerine gelemeyen aileleri bulduklarını dile getiren Eren, ?İşçi bulamayınca biz de paraya ihtiyacı olan ve kayısı bahçelerine gelemeyen aileleri ve ihtiyaç sahiplerini bulduk. Evlerine kadar sabah ve akşam kayısıları getirip bırakıyoruz. Onlar da yapabildiği kadar alıyor. Bizim için çok iyi oldu. İşçi sıkıntısı ortadan kalktı. Hem de daha kaliteli ürün ortaya çıkıyor. İlçemizin ve Malatya´nın ekonomisi kayısıya bağlı.  Bir  zincirleme şekilde köylüsünden tutunda esnafına kadar herkes bundan yararlanıyor.? diye konuştu.

?Bizim içinde iyi oldu?

3 yıldır çocukları ile beraber kayısı pırtlatan Meliha Demir, günlük 30 kasa patik yaptıklarını dile getirerek, ?Daha önce kayısı toplamaya bahçelere giderken şimdi ailemle birlikte evimizin içinde rahatımızı yerinde patik yapıp para kazanıyoruz. Çocuklarım çalışacak yaşta değiller ama kayısı pırtlatabiliyorlar. Günlük 30 kasa kayısı pırtlatıyoruz. Bu iş güzel oldu. Evde boş oturmaktan iyidir.? dedi.

?Memuruz ama çalışmayı seviyoruz?

Eşinin ve kendisini memur olduğunu belirten Yeşim E. de çocuklarının üniversiteye gidecek olmasından dolayı çocuklarına harçlık biriktirmek akşam ve hafta sonraları kayısı pırtlattıklarını dile getirerek, ?Paraya ihtiyacımız olmasa da çalışmaktan zarar gelmez. Ben de bu fırsatı eşimle birlikte değerlendirmek istedim. Oğlum da üniversiteyi kazandı. Kar eden ar etmez düsturuyla biz de kasa kasa kuru kayısı getirttik. Günler uzun geniş aileyiz oturduğumuz yerden bari oğlumun üniversite harç parasını karşılamış oluruz. Kayısı sahiplerine teşekkür ediyoruz. İhtiyacı olanlar gerçekten var ve onlar da bu fırsatı değerlendiriyorlar.? ifadelerini kullandı.