Yavuz Sultan Selim´in Türbesine Ziyaret

Hamit Hamidettin Ateş Efendi, Darende´yi Osmanlı Topraklarına katan Yavuz Sultan Selim´in türbesini ziyaret etti.

Yavuz Sultan Selim´in Türbesine Ziyaret
Gündem 27.01.2017 21:46:09 2773 1

Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş Efendi, Darende´yi Osmanlı Topraklarına katan Yavuz Sultan Selim´in türbesini ziyaret etti.

İstanbul temasları kapsamında tarihi ve önemli inanç merkezlerine ziyaret eden Hamidettin Efendi, 1515´te Darende ve yöresini kesin olarak Osmanlı topraklarına katan Yavuz Sultan Selim´in türbesini ziyarette bulunarak dua etti.

?Yavuz Sultan Selim, Safeviler üzerine yapılan sefere katılmayan, bu sefere giden ordunun iaşesini yağmalattıran Alauddevle Bey´in üzerine Hadım Sinan Paşa´yı gönderdi. Sinan Paşa Alauddevle´yi yenerek öldürdü ve Zülkadirli idaresi, daha önce Osmanlı hizmetine girmiş olan Şahsüvaroğlu Ali Bey´e verildi. Yavuz Sultan Selim´in emri ile Sinan Paşa´nın Alauddevle Bey´in üzerine gittiği esnada Darende şehri ve çevresi yine Memluk Devleti´ne bağlı idi. 1516 yılında Mısır üzerine açılan sefer esnasında Elbistan´dan hareket eden Osmanlı ordusu, 27 Temmuz 1516´da Darende yakınlarından geçip Osmanlı-Memluk-Zülkadirli sınırını aştı ve Malatya´ya doğru gitti. Yavuz Sultan Selim 28 Temmuz´da Malatya yakınlarına gelerek, 30 Temmuz´da Malatya´nın az kuzeyinde bulunan Tohma suyunun güney kıyısında harp divanını topladı. Bu sefer esnasında daha sonra kazanılmış olan Mercidabık zaferinden önce sefer güzergâhı üzerinde bulunan Memluk Devleti´ne ait şehirlerden Malatya, Divriği, Darende, Minşar, Gömü, Gerger, Behisni, Kahta, Rumkale ve Ayıntab kaleleri Osmanlı idaresine dâhil edildi.?