Uğurluel, "Somuncu Baba Külliyesi Türkiye´ye örnek eser"

Tarihçi - yazar Talha Uğurluel, ilçemizde tarihi ve turistik mekânları gezerek öğrencilere ve vatandaşlara konferans verdi.

Uğurluel,
Gündem 12.01.2016 10:08:51 1622 0

 

Tarihçi - yazar Talha Uğurluel, ilçemizde tarihi ve turistik mekânları gezerek öğrencilere ve vatandaşlara konferans verdi.

Gazete ve Televizyonlarda Türkiye´nin tarihi yerleri ile ilgili incelemelerde bulunan aynı zamanda davetler üzerine çeşitli konularda konferanslar veren Talha Uğurluel, ilçe Kaymakamlığı´nın misafiri olarak geldiği ilçede Somuncu Baba Külliyesi başta olmak üzere civarda bulunan tarihi ve turistik mekânları gezdi.

İlk olarak Somuncu Baba Türbesi`ni ziyaret eden Talha Uğurluel, burada yetkililerden bilgiler aldı. İlk defa geldiği Külliye de Gazetemiz muhabirine ziyaretini değerlendiren Uğurluel, ülkemizin manevi şahsiyetlerinden Somuncu Baba ve onun soyundan gelen evlatlarının bulunduğu mekânları ziyaret ederek yakından tanıma fırsatı bulduğu için son derece mutlu olduğunu söyledi.

Bir Sanat Tarihçisi olarak Türkiye´nin hemen hemen her yerini gezdiğini aktaran ünlü tarihçi Uğurluel, ?Somuncu Baba Külliyesi Türkiye´deki bu tarz eserlere örnek olacak bir güzelliğe sahip. Burada hem tarih çok güzel muhafaza edilmiş hem de modernize edilen yerler tarihle hiç zıtlaşmadan vücut bulmuş. Hem de İslami anlamda ibadet edilecek alanlar son derece nezih tasarlanmış bence burada İstanbul Eyüp Sultan Camii´ne örnek olacak hizmetler yapılmış.? dedi.

Darende´nin Osmanlı döneminde bir üniversite şehri olduğunu aktaran Uğurluel, ?Tohma Çayının kenarında gönülleri etkileyen iklimi ile asırlar boyunca bolluk ve bereket içerisinde yetiştirmiş olduğu âlim ve devlet büyükleriyle burasının ilim irfan beldesi olduğunu rahatça anlayıp görebiliyoruz.?

Burası Türkiye´ye örnek bir eser

Son olarak külliye kavramını çok iyi anlaşılması gerektiğini aktaran Uğurluel, ?Türkiye, insanlarımıza derinliğini tam olarak anlatamadığımız muhteşem eserlere sahip. Bunlardan bir tanesi de Somuncu Baba Külliyesi. Burası harikulade bir yapılar topluluğu burada öyle beyinler saklı ki, ilimle inancı bir araya getirerek ülkeye örnek olacak eserler meydana getirmiş. Külliyenin girişindeki taç kapı edep ve tevazuuyla sizi içeri alırken farkında olmadan insanı hizaya sokuyor. Buraların imar ve ihyasını yapan ekibin Türkiye´deki önemli eser ve külliyeleri gezerek elden geçirmesi ve tekrardan düzenlemesini isterdim.? şeklinde sözlerini tamamladı.

Uğurluel ve beraberindeki Darende Kaymakamı Ali Türk, Tarici Yazar Resul Kesenceli daha sonra Tohma Kanyonu, Kudret Havuzu, Ozan Mescidi ve Sadrazam Cebecizade Mehmet Paşanın Türbesini gezdi.

Öğrenciler Çanakkale ruhunu yaşadı

Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) Konferans Salonu´nda Darende Kaymakamlığı tarafından düzenlenen programda Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, öğrencilere tarihi zaferin bilinmeyen yönlerini anlattı.

Çanakkale Savaşı´nı kazanan kadro ile Kurtuluş Savaşı´nı kazanan kadronun aynı olduğunu söyleyen Uğurluel, kamuoyuna fazla yansımamış fotoğraflar eşliğinde Çanakkale Savaşları´nın ayrıntılarını kronolojik olarak katılımcılarla paylaştı.

Yüzlerce kiloluk topu sırtıyla taşıyarak düşman gemilerini batıran Seyit Onbaşının kahramanlığını da anlatan Tarihçi Uğurluel, ?Çanakkale Savaşında İngilizler zehirli gaz kullanmak istemiş fakat rüzgârın mucizevi olarak yön değiştirmesiyle zehirli gazı kullanmaktan son anda vazgeçmişlerdir. Günümüzde Çanakkale Savaşı sadece tek gün süren bir olaymış gibi düşünülüyor. Hâlbuki Çanakkale Savaşı 1 yıl süren destansı bir süreçtir.? Şeklinde özellikle gençlere Çanakkale Savaşının önemini belirterek; savaşın, şehitlerin, gazilerin ve geride kalanların ilginç öykülerini paylaşarak, Çanakkale´nin bilinmeyen yönlerine ışık tuttu.

"Topkapı Sarayı ve Kutsal Emanetler" anlatıldı

Uğurluel, akşam yetişkinlere yönelik düzenlenen programda tarihte yaşanan olayları ve Hz. Muhammed´den bugüne Kutsal Emanetlerin nasıl korunduğunu ve Topkapı Sarayı´na getirilişini anlattı.

Topkapı Sarayı´nda 605 emanetin olduğunu belirten Uğurluel, bunların içerisinde halen Hz. Peygamber´in Hırka-ı Şerifi, Sakal-ı Şerif-i, ayak izleri, Uhud´da kırılan mübarek dişi, Hazreti Hasan ve Hüseyin´in hırkaları, Hazreti Hüseyin´in Kerbela´da şehit edilirken üzerinde bulunan giysilerinin olduğunu söyledi.

Programa Darende Kaymakamı Ali Türk, Belediye Başkanı Süleyman Eser, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rauf Özgenç, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özkan, Emniyet Müdürü Halil Ejder Çelikkaya, Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı