Trabzon Hurması İlçemize renk katıyor

20 yıl önce denemek için evlerinin bahçesine Trabzon Hurması diken aile, bugün 20 yaşındaki ağaçtan 100 kilo meyve alıyor.

Trabzon Hurması İlçemize renk katıyor
16.11.2016 17:01:15 2142 0

İlçemizde 20 yıl önce denemek için evlerinin bahçesine Trabzon Hurması diken aile, bugün 20 yaşındaki ağaçtan 100 kilo meyve alıyor.

Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen Trabzon Hurması, Fırat´ın ana kollarından birisi olan Tohma Çayı´nın ılıman iklimine uyum sağlayarak, hobi amaçlı evlerin bahçelerinde yetiştirilebiliyor.

Yirmi yıl önce babalarına hediye olarak gönderilen hurma ağacının meyvelerini hasat eden Ahmet ve İ. Alaattin Ateş adlı kardeşler gazetecilere yaptığı açıklamada, babaları Ali Ateş tarafından dikilen ağaçtan 15 yıldır meyve almaya devam ettiklerini ve Darende´de ilk defa bu meyvenin kendi bahçelerinde yetiştirildiğini söyledi.

Üretici Alaattin Ateş, ilçenin, yapılan baraj, göl ve HES´lerden sonra ikliminde değişim yaşandığını ve ılıman bir iklime sahip olduğunu ifade etti.

1996 yılında Adana´dan ilçeye 1 fide denemek için babasına hediye gönderildiğini anımsatan Ateş, "Babam o zaman evimizin bahçesine bu fidanı dikti. Meyve vereceğinden umudumuz yoktu. Fakat zamanla fide büyürken ilçenin de iklimin değişmesi sonucu ağaç meyve vermeye başladı. Evimizin Tohma kenarında olması buna en büyük etken oldu. Bugün tek bir Trabzon Hurması ağacından 100 kiloya yakın meyve alabiliyoruz.? dedi.

Darende´ye ilk defa yirmi yıl önce gönderilerek Tohma Çayı´nın kenarında büyüdüğü tespit edilen Trabzon Hurması, bugün evlerin ve bazı iş yerlerinin bahçesinde alternatif meyve türü olarak yetiştiriliyor.