Su yatırımlarına büyük destek

Aralarında Darende´den 2 tesisin açılışı 2 tesisin de temelinin atıldığı toplam 84 milyon liralık 6´sı baraj, gölet ve taşkın koruma olmak üzere toplam 17 tesisin temel atma ve açılışı için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Malatya´da tören düzenlen

Su yatırımlarına büyük destek
Gündem 31.03.2016 12:15:08 1175 0

 

Aralarında Darende´den 2 tesisin açılışı 2 tesisin de temelinin atıldığı toplam 84 milyon liralık 6´sı baraj, gölet ve taşkın koruma olmak üzere toplam 17 tesisin temel atma ve açılışı için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Malatya´da tören düzenlendi.

Törende Darende Ayvalı Barajı, Darende Çınar Göleti´nin temeli atılırken, Darende Tohma Çayı Taşkın Koruma 2. Etap ve Darende Yavuzlar Taşkın Koruma 2. Etap da hizmete açıldı.

Açılışta konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ?Malatyalılar soruyor heybenin gözünü doldurduk mu diye. Hem de öyle bir doldurduk ki heybelerimize sığmadı müjdelerimizi tır ile getirdik? ifadelerini kullandı.

2019 YILI SONUNA KADAR 30 BARAJ VE GÖLET

Eroğlu, ?Geçen sefer Malatya´ya geldiğimde 42 müjde vermiştim. Bu sefer de 15 tane müjde geldim. Toplamda 57 tane ile müjde ile Malatya´ya gelmiş oldum? diyerek bu yatırımların toplam maliyetinin de 802 milyon lira olduğunun altını çizdi. Eski Türkiye´de bir göletin 22 yılda bitirildiğini kaydeden Eroğlu, Beylerderesi Vadisini Malatya´nın cazibe merkezi haline getireceklerini belirtti. Malatya´daki baraj ve gölet sayısını 30´a yükseltecekleri sözünü veren Eroğlu, ?2019 yılına kadar tam 30 baraj ve gölet yaparak Malatya´yı tamamen baraj gölet ve sulama tesisleri merkezi haline getireceğiz. Bunun sözünü veriyoruz. Şu anda zaten 16 tanesi devam ediyor. 9 tane de proje hazırlama safhasında. 5 tanesini de bitirmiş durumdayız. Sulamalarda şuan yüzde 60´lardayız. Söz verdik. En kısa zaman da yüzde 85´e kadar çıkacağız? dedi. Eroğlu, Malatya´yı ağaçlandıracaklarını hatta ücretsiz fidan vereceklerini de sözlerine ekledi.

KÜRSÜDE PAZARLIK

Bakan Eroğlu, Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı projesini üstlenen firmayı kürsüye davet ederek, iş bitimi için pazarlık yaptı. Yapılan pazarlık sonucunda Yeşilvadi (Beylerderesi) Barajı 30 Haziran 2017´de saat 16.59´a bitirilmesi sözünü alınarak taahhütname imzalandı. Yeşilvadi (Beylerderesi) barajı projesini müteahhit zamanında bitirememesi durumunda firma 8 derslikli okul yapacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu daha sonra Hekimhan Budaklı Baraj, projesini yapacak firmayı sahneye davet ederek iş bitirme konusunda pazarlık yaptı. Yapılan pazarlık sonucunda Hekimhan Budaklı Baraj projesi de 30 Haziran 2017 saat 16.59´a kadar bitecek. Eğer bitmemesi halin de yüklenici firma 8 derslik bir okul yapacak. Eroğlu son olarak Darende Ayvalı Baraj projesini yapacak firmayı sahneye davet ederek iş bitirme konusunda pazarlık yaptı. Yapılan pazarlık sonucunda Darende Ayvalı Baraj projesi de 30 Haziran 2017 saat 16.59´a kadar bitmezse projeyi yüklenici firma 8 derslikli bir okul yapacak.

TÜFENKÇİ: TÜRKİYE´NİN GÜNDEMİ EKONOMİ OLMALI

Daha sonra söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise Malatya´yı sanayide bir yerlere getirmeye çalışırken aynı zamanda tarımdaki gelişmişliği de artırmaya çalıştıklarını belirterek, ?Malatya´daki sulanabilir tarım alanlarını yüzde 60´tan yüzde 85´e çıkarmak istiyoruz. Malatya´da tarım yapılabilen araziler sulanabilen arazilerden oluşan ve burada üretilen tarım ürünleri Malatya sanayisine katkı sağlasın. Biz Türkiye´nin gündeminin ekonomi olmasını istiyoruz. Türkiye´nin gündeminin gelişmişlik olmasını istiyoruz. Türkiye´nin gündeminin demokrasi ve özgürlük olmasını istiyoruz? dedi.

TÜRKİYE TERÖRE KARŞI TEK VÜCUT OLDU

Tüfenkçi sözlerini şöyle tamamladı; ?Ekonomiyi geliştirmeye çalışıyoruz. Birileri Türkiye´nin gündemini terör olaylarına dönüştürmek istiyoruz. Teröre inat tek yürek olup bir duruş sergileyeceğiz. Dünya teröre karşı dik duruş sergileyemiyor. Türkiye ise teröre karşı tek vücut olup dik durdu.?

TEMELİ ATILAN VE AÇILIŞI YAPILAN TESİSLER

?Yeşil Vadi Beylerderesi Barajı, Hekimhan Budaklı Barajı, Doğanşehir Elmalı Barajı, Darende Ayvalı Barajı, Hekimhan Karadere Barajı, Doğanşehir Söğüt Barajı, Derme sulaması borulu şebeke, filtreleme tesisi, Hekimhan Çanakpınar Köyü, Arguvan Çavuşlar Köyü, Darende Çınar Köyü, Hekimhan İlçe Merkezi 3´üncü kısım ve Kuluncak ilçe merkezi Boğaziçi Dereleri temel atma. Darende ilçesi Tohma Çayı Taşkın Koruma 2. Etap ve Darende Yavuzlar Taşkın Koruma 2. Etap ile Yeşilyurt ilçe merkezi ve Kuluncak ilçe merkezi taşkın koruma tesisleri?

YATIRIMLAR VE SORUNLAR DEĞERLENDİRİLDİ

Bakanlar Eroğlu ve Tüfenkçi Malatya´daki idarecilerle Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nın yatırım ve talepleri üzerine bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Bakan Eroğlu´na bir dosya sunarak talep ve sorunları iletti. Bakan Eroğlu´na Gökpınar´dan içme suyu alınması, Tohma Çayı kenarındaki Taşkın Koruma Alanının düzenlenmesi, kırsaldaki mahallelerin sulama sorunları ve Günpınar Şelalesi´nin Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doğa parkı projesiyle yeniden düzenlenmesi gibi talepler iletildi.


Anahtar Kelimeler: yatırımlarına büyük destek