Somuncu Baba´da Mukabele geleneği

Anadolu´da inanç turizminin önemli merkezlerinden Somuncu Baba Külliyesi´nde ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele geleneği, gençlerin yoğun katılımıyla sürdürülüyor.

Somuncu Baba´da Mukabele geleneği
Gündem 11.06.2017 09:31:10 2074 0

Anadolu´da inanç turizminin önemli merkezlerinden Somuncu Baba Külliyesi´nde ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele geleneği, gençlerin yoğun katılımıyla sürdürülüyor.

Türkiye´de mukabele geleneğinin asırlardır yaşatıldığı yerlerin başında gelen, Şeyh Hamid-i Veli´nin (Somuncu Baba) hazretlerini türbesinin de bulunduğu 14. yüzyıl eseri Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliye ve Camisi, gençleri ve yetişkinleri aynı rahle etrafında birleştiriyor.

İlçedeki çocuk ve gençlerin de büyük ilgi gösterdiği mukabele, sabah ve öğle namazından sonra gerçekleştiriliyor. Hulusi Efendi Yatılı Kur´an Kursu´nda eğitim gören 40 hafızın tilaveti, tarihi caminin kubbesinden hoş bir seda olarak yükseliyor.

Cami imam hatiplerinden Mustafa Baş, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´den beri sürdürülen mukabele geleneğinin, gençler sayesinde kıyamete kadar devam edeceğine inandıklarını söyledi.

Genç hafızların camilerde bulunmasının büyük bir nimet olduğunu belirten Baş, "Ramazan demek Kur´an demek, cami demek, cemaatle beraber mukabele demektir. Biz de tarihi Somuncu Baba Külliyesi´nde 70 civarında hafız, mahalle sakinleri ve gençlerin katımıyla Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrail Aleyhisselam arasındaki bu sünneti Somuncu Baba´nın manevi atmosferinde yaşamaya çalışıyoruz. Bizden öncekilerden bu sünneti devraldık, biz de bizden sonraki nesle aktarmak için gayret ediyoruz." diye konuştu.

- "Büyük bir mutluluk duyuyoruz"

Baş, gençlerin mukabeleye yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak şunları dile getirdi:

"Gençlerimiz ramazan dolayısıyla camiye gelerek büyük bir muhabbetle mukabeleye katılıyor, vaktini değerlendiriyor. Dolayısıyla camimizde genç ve öğrenci cemaatimiz fazlalıkta, bundan büyük mutluluk duyuyoruz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in mukabele sünneti, gençlerimiz vesilesiyle kıyamete dek devam edecek, biz buna inanıyoruz."

Öğrenci Hasan Basri Sevinç de mukabeleleri kaçırmadığını belirterek, okuldan sonra külliyeye gelerek namazını kıldığını, daha sonra mukabeleye katıldığını söyledi.

Sevinç, bu sünneti yerine getirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti.

Mukabele okuyan hafızlardan Furkan Polat da tarihi Somuncu Baba Külliyesi´nde hocalarından öğrendikleri mukabele geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını anlattı.


Anahtar Kelimeler: Somuncu Baba Mukabele geleneği