Somuncu Baba Külliyesi´nde iftar geleneği

İlçemizdeki, Somuncu Baba Külliyesi´nde her yıl ramazanda geleneksel olarak cumartesi ve pazar günleri düzenlenen iftar programında bir araya gelen binlerce kişi, birlik beraberlik içerisinde iftar etti.

Somuncu Baba Külliyesi´nde iftar geleneği
Gündem 13.05.2019 09:28:58 3241 0

İlçemizdeki, Somuncu Baba Külliyesi´nde her yıl ramazanda geleneksel olarak cumartesi ve pazar günleri düzenlenen iftar programında bir araya gelen binlerce kişi, birlik beraberlik içerisinde iftar etti.

Hayırsever işadamlarının katkılarıyla Hulusi Efendi Vakfı tarafından uzun yıllardır ramazan ayında kurulan ?Hulusi Efendi İftar Sofrasıyla?, kardeşlik ve paylaşma duygusunun pekiştirilmesi amaçlanıyor.

Tohma Kanyonu´nun girişinde bulunan Külliye avlusunda doğa ile iç içe kurulan iftar sofralarına, il dışından ziyaretçiler, yerli ve yabancı konuklar, D 300 karayolunu kullanan uzun yol sürücüleriyle ilçede yaşayan vatandaşlar katılıyor. Ziyaretçilerden Elif Gül, Sivas´tan geldiğini belirterek, manevi havasını teneffüs ettiği külliyede birlik ve beraberlik içerisinde iftarını açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Anadolu´nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Hazretlerinin manevi huzurunda olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Gül, "Ramazan ayı gelince böyle aynı sofra etrafında bir araya geliyoruz ve dayanışma duygularımız perçinleşiyor. Buranın manevi havasında ramazan iklimini yaşamak ayrı bir huzur veriyor. Biz ailecek buraya geldik. Muazzam bir temizlik ve insana hizmet anlayışı ile hareket ediliyor. Bizleri konuk eden ve ikramda bulunanlara teşekkür ederiz." dedi.

Uzun yol şoförü Abdullah Kara da Diyarbakır´a yük götürdüğünü dile getirerek, "Uzun yıllardır bu güzergâhta çalışıyorum. Her ramazan ayında bilirim ki burada "Hulusi Efendi İftar Sofrası" kurulur ve 7´den 70´e herkes konuk edilir. Bende her geçtiğimde buraya mutlaka uğruyorum. İftarımı yaptıktan sonra ibadetlerimi yerine getirip duamı edip yoluma devam ederim." diye konuştu.

Hulusi Efendi Vakfı´ndan yapılan açıklamada, külliye önünde kurulan iftar sofralarının herkese açık olduğu belirtildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi, "Zengin fakir ayırt etmeksizin herkesin böylesine güzel bir atmosferi yaşaması amacıyla katılabildiği iftar sofraları, hazır sudan hurmaya, poşetlenmiş ekmekten meyveye, peçeteden kürdana kadar gerekli olan her şey ile 4 çeşit yemeğin olduğu tabldotlar gönüllü gençler tarafından misafirlerimize servis edilmektedir. Lezzet ustalarının değişik menülerle hazırladığı yemekler arasında yöresel tatlar da ikram edilmektedir. Hayırseverler tarafından karşılanan iftar yemeklerine, binlerce misafirin katılması hedeflenmektedir."

Ramazan geleneğinin yaşatılmaya çalışıldığı külliyeye gelen ziyaretçiler, manevi atmosferi yüksek güzel bir ortamda ramazanın ruhuna uygun vakit geçirme imkanı buluyor.