Şimşirgil, ?Somuncu Baba İstanbul´un manevi Fatihi?

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Somuncu Baba" olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri´nin türbesini ziyaret etti.

Şimşirgil, ?Somuncu Baba İstanbul´un manevi Fatihi?
Gündem 7.02.2016 17:41:05 3307 0

 

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Somuncu Baba" olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri´nin türbesini ziyaret etti. Şimşirgil, Osmanlı Devleti´ni etkileyen, İstanbul´un manevi fatihi Akşemseddin Hazretleri´ni yetiştiren Somuncu Baba´nın huzurunda olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Malatya programı kapsamında Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı H. Hamidettin Ateş´in misafiri olarak Darende´ye gelen Ahmet Şimşirgil, Somuncu Baba Hazretleri´nin türbesini ziyaret etti. Ziyarette gazetecilere açıklamalarda bulunan Ünlü Tarihçi: ?Somuncu Baba´nın hayatına ve Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerine baktığımız zaman, İstanbul´u fetheden Fatih Sultan Mehmet´in hocası Akşemseddin Hazretleri´ni ve onun hocası da Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri´ni görüyoruz. Hacı Bayram-ı Veli´yi yetiştiren veli zat ise Somuncu Baba Hazretleri´dir. Dolayısıyla Somuncu Baba (k.s.) İstanbul´un fethinde manevi Fatihleri yetiştiren zattır.? dedi.

Somuncu Baba´nın Bursa Ulu Camii´nin açılışında Fatiha Suresi´ni 7 farklı şekilde yorumladıktan sonra bir gönül insanı olduğunun anlaşılmasıyla sırrının ifşa olduğunu aktaran Şimşirgil, ?Yıldırım Beyazıt Han´ın bütün dünya nimetlerini önüne serdiği Somuncu Baba, dünyayı elinin tersi ile itip Darende´ye geliyor, insanları irşat ediyor. Bu büyükler, bugün bile insanları irşat etmeye devam ediyor. Darende´ye gelenler onun ruhaniyetinden istifade ediyorlar. Talebesi Hacı Bayram-ı Veli´ye, Edirne´de 2. Murat Han bütün dünya nimetlerini serecek, fakat o Ankara´ya gidecek. Akşemseddin´e talebesi Fatih Sultan Mehmet Han her şeyi verecek, fakat o Göynük´e gidecek. İşte bütün bu veli zatlarda Somuncu Baba´nın vermiş olduğu ?Maksadı ahiret olana, dünya hizmetçisi olur.? desturunu görüyoruz. Bugün bile Anadolu´nun küçük bir ilçesi olan Darende´ye baktığınız zaman, bu Gönül Sultanları için insanlar oluk oluk ziyarete geliyor. Bu sebeple toplumumuzun Somuncu Baba, Akşemseddin, Aziz Mahmut Hüdai ve Hulusi Efendi Hazretleri gibi Gönül Sultanları´na çok ihtiyacı var.? diye konuştu.

Bu millet, manevi şahsiyetleriyle millet

Kanuni Sultan Süleyman´nın ?İki yerden kuşanalım yine gayret kuşağın, Bulaşıp toz ile toprağa bu râhı çekelim? sözleriyle hem manevi hem de maddi olarak gayret kuşağını iki yandan kuşanılması gerektiğini ifade eden Şimşirgil, şu bilgileri verdi: ?Bunlar olmadığı zaman hiç bir şey olmaz. Osmanlı Devleti, tasavvuf erbabına bağlı olduğu, sevdiği için yüceldi, büyüdü. Bunun için ben Somuncu Baba´yı bu milletin iyi tanımasını, sevmesini ve bunlardan istifade etmesini diliyorum.?

Darende´ye özel bir muhabbetim var

Darende´ye yapmış olduğu ziyaretlere ilişkin sorulara, ?Buraya özel bir muhabbetim var. Yıl içerisinde 2-3 defa Darende´ye geliyorum. Burada bu hizmeti ve Somuncu Baba Külliyesi´ni gördüğünüz zaman zaten duramazsınız. Burayı bilmeyen bir insan ben neden daha önce gelmemişim diyecek ve en önemlisi huzursuz kaldığı zaman yine huzuru bulmaya buraya gelecek. Bir yerin şerefi orada bulunanlardan gelir. Somuncu Baba Hazretleri´nin ruhaniyeti, kabri burada olduğu zaman insan ne yapmaz ki, eğer bir yerde o tasavvuf büyüklerinden varsa o vilayet aziz oluyor. Ben bunu burada bizzat yaşayanlardanım.? dedi.

Ziyarette Şimşirgil´e eşlik eden Darende Belediye Başkanı Süleyman Eser de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

Şimşirgil, Vakıf Başkanı H. Hamidettin Efendi´nin bir süre misafiri olduktan sonra, Somuncu Baba Hazretleri´nin ve onun soyundan gelen Hulusi Efendi Hazretleri´nin, dünyaya en güzel şekli ile anlatıldığı külliyeyi Darende´ye kazandırdığı için teşekkür ederek ilçeden ayrıldı.