Malatya´da Somuncu Baba Paneli gerçekleştirildi

Somuncu Baba Hazretleri, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Ömer Halis Demir Konferans Salonunda düzenlenen panelle anıldı.

Malatya´da Somuncu Baba Paneli gerçekleştirildi
Kültür-Sanat 24.12.2016 16:57:27 2133 0

Yaşadığı dönemde Osmanlı coğrafyasına yetiştirdiği talebeleri ile geniş bir alanda manevi tesir oluşturan Somuncu Baba Hazretleri, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Ömer Halis Demir Konferans Salonunda düzenlenen panelle anıldı.

Panel, Darende Somuncu Baba Camii İmam Hatiplerinden Hafız Mustafa Baş´ın şehitler için tilavet ettiği Kur´an-ı Kerim´in ardından başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Aydoğan, bizleri bugün bir araya getirerek manevi birlikteliğimizi sağlayan Somuncu Baba Hazretleri´nin, bir gönül sesi olarak burada yankılanmakta, ruhaniyetinin etkisi net bir şekilde görülmekte olduğunu söyledi.

Aydoğan, Somuncu Baba Hazretleri tapu tahrir defterlerine, arşiv belgelerine, temettuat defterlerine ve değişik vesikalara göre Darende kazasında medfun olduğunu belirterek, "Somuncu Baba; hoşgörü içerisinde altı yüz yıldır bütün insanlık âlemine gül rayihaları dağıtan maneviyat membaıdır. Gerçeği bilme ve bulma yolunun sultanı; tasavvufun yedi veren gülü, sevginin gönüllerdeki muhabbet bağıdır. Onlar öyledirler ki seven inanan gönülleri nakış nakış sırlıyorlar. Hakkın birliği yolunda insanlara en güzel kılavuz oluyorlar. İşte bugün davetimize icabet den sevgili dostlarımızla beraberiz, bu beraberliğin temeli sevgi, samimiyet ve muhabbettir." dedi.

Ev sahibi olarak bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 21. yüzyılda da bu silsilenin evlatlarının milletin yücelmesine ışık tutacağına inandığını ifade etti.

Günümüz toplumunun, Somuncu Baba´nın ve Hulusi Efendi´nin hayatı, yaşantısı, dünyaya bakış açısını anlamaya çok ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Çakır, ?Şu an İslam coğrafyalarında yaşananları görüyoruz, belki de insanlığın tanık olduğu en büyük felaketleri canlı canlı izliyoruz. Bu sorunların temeline indiğimizde yeterince inancımızı yaşamadığımızı görüyoruz. Birlik beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemlerde, Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri gibi Allah dostlarına daha çok sahip çıkmamız gerek.? dedi.

Somuncu Baba, Hulûsi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımının yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil yeni yetişen neslin tarihe, ecdada, büyüklere, üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapanlara uzak kalıp bir takım değerlerden yoksun bırakıldığını bildirdi.

Şimşirgil; ?Bu milleti millet yapan değerleri ve köşe taşları vardır. Peygamber Efendimizi, onun ashabını ve güzel İslamiyet´i anlatabilmek için dinimizi bizlere kadar getiren hem Anadolu´da hem de tarihimizde köşe taşları vardır. İşte bu köşe taşları yıkılmaya, unutturulmaya, yok edilmeye çalışılıyor. Onları tanıyamayanlar, unutturmaya çalışanlar ne yazık ki bu milletin değerlerini ve İslamiyet´i de anlayamıyorlar? dedi.

Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman ise büyüklerin hayatlarını örnek alarak yaşamını sürdürenlerin mutlu olacağını söyledi.

Abdullah Kahraman; ?Somuncu Baba sadece Anadolu´da değil, aynı zamanda Rumeli´ye de ışıklar saçıp gülşenler oluşturmuştur. Somuncu Baba´nın talebelerinin imaret, cami, aşevi, medrese gibi hizmetlerle geniş bir kitleye sosyal alanda tesir ettiğini görüyoruz. Bütün bunlar doğru bir istikamet üzerine yaşayarak örnek olmakla gerçekleşmiş, bu zatların pergellerinin sabit ayağı dinin içerisinde olmuş, etrafına hizmetle faydalar sağlamıştır? dedi.

Somuncu Baba İlahi Grubu´nun seslendirdiği ilahilerle panel tamamlanırken, günün hatırasına Vakıf tarafından, Malatya Valisini temsilen programa katılan Vali Yardımcısı Ragıp Ahmet Özyiğit´e, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır´a, İnönü Üniversitesi Rektörü Ahmet Kızılay´a ve panelistlere birer plaket takdim edildi.

Panele, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Vali Yardımcısı Ragıp Ahmet Özyiğit, Darende Kaymakamı Ali Türk, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, Malatya İl Müftüsü Ümit Çimen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir, ile Malatya´daki resmi daire amirleri ve sivil toplum örgüt yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programa katılanlara çıkışta Somuncu Baba Sebil Ekmeği ikram edildi.