Kayısıda hasat zamanı

havaların yağışlı geçmesinden dolayı rakımı düşük bölgelerde ancak 2 hafta önce başlayan kayısı hasadının bu ayın sonunda tamamlanması planlanıyor.

Kayısıda hasat zamanı
26.07.2017 14:07:46 3694 0

İlçemizde havaların yağışlı geçmesinden dolayı rakımı düşük bölgelerde ancak 2 hafta önce başlayan kayısı hasadının bu ayın sonunda tamamlanması planlanıyor.

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya ve ilçemizde, kayısı hasadı başladı. Geçen yıl yaşanan zirai dondan yüzde 50´li seviyesinde etkilenen ve 5 bin ton rekolteye kadar düşen yaş kayısı, üreticiyi üzmüştü. Bu yıl ise zira dondan kısmen de olsa etkilenen yaş kayısıda 17 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

Temmuz ayının ortalarında başlanan kayısı hasadı, bu yılın yağışlı geçmesi ve havaların geç ısınması nedeniyle 15 gün geç başladı. Tohma boyundaki rakımı düşük mahallelerde kayısılar toplanmaya başlanırken, daha yüksek rakımlı yerlerde ise yeni başlanıyor.

Malatya, kayısı ihtiyacının yüzde 22´sini karşılayan ilçemizde hasat sezonu başladı.

Darende ve mahallelerindeki bahçelerden toplanan kayısı tarlada yaş 1,5 TL´ye, tezgâhta ise 3,5 TL´ye alıcı buluyor.

Satıcılar, kayısıda fiyatların geçen yıldan daha düşük olduğunu kaydetti. Darende´de toplam 1 milyon 200 adet meyve veren kayısı ağacı bulunuyor. Bu da yaklaşık 5 bin ailenin geçimini kayısıdan sağladığı anlamına geliyor. Kaysı mevsimiyle birlikte hemşehrilerimizde bu mevsimde batı illerine kaysısı gönderiyor.

Öte yandan Ziraat Odası Başkanı Vedat Kaya gazetecilere yaptığı açıklamada, bahar aylarında aralıksız süren yağışlar nedeniyle kayısılarda oluşan çil hastalığı kaliteyi ve fiyatı düşürdüğünü söyledi.


Anahtar Kelimeler: Kayısıda hasat zamanı