Kar ve zirai don kayısı bahçelerini etkiledi

Darende´nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, kayısı bahçelerini olumsuz etkiledi.

Kar ve zirai don kayısı bahçelerini etkiledi
Gündem 24.04.2019 16:11:43 2253 0

Darende´nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, kayısı bahçelerini olumsuz etkiledi.

Yaklaşık 1 milyon 350 bin kayısı ağacının bulunduğu ilçede çiçek açan kayısı ağaçları Nisan ayında kar altında kaldı. İlçemizde, 1200 rakımın üstündeki kar altında kalan kayısı bahçeleri, gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi sonucu zirai dondan zarar gördü.

 Nisan ayında karla karşılaşan çiftçiler, şaşkınlık yaşarken önümüzdeki günlerde teknik ekiplerin inceleme yaparak zararın boyutunun belirlemesini bekliyor.

Kayısı üreticisi Yakup Parlak, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Nisan ayında kar yağmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti.

Kar ve zirai donun kayısıya zarar verdiğini anlatan Parlak, "Dua ediyoruz ki bu gece zirai don olmasın. Sonuçta her yer etkilendi, etkilenmeyen yer yok.  Bu bölgede yüzde 30 kayısı ancak kalır. O kadar olur da masrafını kurtarırsak şükredeceğiz. Arazilerimiz başka bir şey yapmak için uygun değil. Çiftçiye alternatif ürün için destek verilmesi lazım. İnşallah kayısıya alternatif olarak keneviri bekliyoruz." dedi.

İlçedeki kayısı üreticileri, kar ve zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinin yapılacak inceleme ile ortaya çıkmasını bekliyor.