İftar sofrasına 600 yıllık gelenek

Somuncu Baba´nın, Bursa´daki fırınında kendine özgü tarifi ile pişirdiği lezzetli somun ekmeği, bugün aynı tarifle Darende´de pişirilerek Türkiye genelinde iftar sofralarına ücretsiz olarak dağıtılıyor.

İftar sofrasına 600 yıllık gelenek
Gündem 25.06.2016 13:21:40 1963 0

 

Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Bayezid döneminde yaşayan ve Hacı Bayram?ı Veli gibi çok sayıda ünlü talebesi bulunan Somuncu Baba´nın, Bursa´daki fırınında kendine özgü tarifi ile pişirdiği lezzetli somun ekmeği, bugün aynı tarifle Darende´de pişirilerek Türkiye genelinde iftar sofralarına ücretsiz olarak dağıtılıyor.

"Somuncu Baba" olarak bilinen büyük alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli´nin 600 yıl önce Anadolu ya gelerek yerleştiği Bursa´da, çilehanesinin yanına yaptırdığı fırında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak ?Somunlar Müminler? nidasıyla insanlara dağıtmaya başladığı sebil ekmek geleneği, 12. kuşaktan torunu olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi´nin adına kurulan Vakıf tarafından 24 yıldır sürdürülüyor.

Ramazanda vatandaşlara hediye olarak ikram edilen Somuncu Baba ekmeğinin üretim ve dağıtım aşamasını yürüten Hulusi Efendi Vakfı Genel Müdürü Ziya Toksözlü Darende Habere yaptığı açıklamada, asırlardır muhafaza edilen Somuncu Baba´nın lezzetli somunlarının orijinal tarifinin ellerinde olduğunu, bu tariflere göre hazırlanan 100 binin üzerindeki ekmeklerin iftar sofralarında ikram edilmesi için Türkiye genelindeki bağlı bulunan temsilciliklere gönderildiğini söyledi.

600 yıl önce nasılsa şimdi de öyle

Vakıf olarak Somuncu Baba´nın hatırasını yaşatmak için önemli gün ve gecelerde ekmek dağıtımının yapıldığını aktaran Toksözlü, ?600 yıldan fazla süren bir geleneğin mirasçıları olarak geleneği devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 1992 yılında başladığımız sebil ekmek dağıtımına bugün temsilciliklerimizin bulunduğu 45 il ve ilçe de verdiğimiz iftarlar sofralarında vatandaşlara bu lezzetleri ekmeklerden ikram ediyoruz. İçerisinde bal, süt gibi besin değeri yüksek gıdaların bulundurması ekmeği diğerlerinden ayrıt ederek besleyici ve lezzetli yapıyor.? dedi.

Tadanların ayrı bir lezzet duyduğu ekmeğin tarifini muhafaza ederek kimseyle paylaşmadıklarını ifade eden Toksözlü, özel formülün ekmeğe kattığı rayihanın herkes tarafından hissedildiğini sözlerine ekledi.