Erkam Radyo´da Hasan Gazi Hazretleri ve Taceddin-i Veli Hazretleri anlatıldı

İstanbul´da ulusal yayın yapan Erkam Radyo, Anadolu´nun manevi mimarlarından olan ve kabirleri ilçemizde bulunan Hasan Gazi Hazretleri ve Taceddin-i Veli Hazretleri´nin örnek hayatlarını konu edindi.

Erkam Radyo´da Hasan Gazi Hazretleri ve Taceddin-i Veli Hazretleri anlatıldı
Kültür-Sanat 1.03.2019 08:06:52 3994 0

İstanbul´da ulusal yayın yapan Erkam Radyo, Anadolu´nun manevi mimarlarından olan ve kabirleri ilçemizde bulunan Hasan Gazi Hazretleri ve Taceddin-i Veli Hazretleri´nin örnek hayatlarını konu edindi.

Radyo da, M. Hadi Duran´ın sunduğu "İlahi Nefesler" programına konuk olan Hacı Naciye Ateş Okulları Genel Müdürü Resul Kesenceli, (Uzman Tarihci) Hasan Gazi Hazretleri ve Taceddin-i Veli Hazretleri´nin hayatlarına dair bilgi verdi.

Geniş bir takipçi kitlesine sahip olan Erkam Radyo´nun dinleyicilerine seslenen Kesenceli, Hasan Gazi Hazretleri ve Taceddin-i Veli Hazretlerine dair şu bilgileri verdi:

?Zaviye Mahallesi ismi, Taceddin-i Veli Hazretleri´nin burada kurmuş olduğu Zâviyeden gelmektedir. Asırlarca ismi değişmeden aynı şekliyle kalmıştır. Zaviye mahallesi, Taceddin-i veli Hazretleri´nin vakfiyesidir. Gittiği yer ve bölgelerde ilmî ve dinî müesseselerin kurulmasında öncü olan Taceddin-i Veli Hazretleri XIII. Yüzyılın ilk çeyreğinde Diyarbakır´da kadılık hizmetinde bulunmuş ve orada bir cami ile kütüphane yaptırmıştır. Taceddin-i Veli Hz. Zengibar kalesi dibinde, ahfadından Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi (k.s.)´nin bahçesindeki kabristanlıkta metfundur. (h.650 / m.1252)   ahfatları arasında oldukça yetişkin zatlar görülmüş olup Osman Hulusi Efendi, anne tarafı ile Taceddin-i Velî Hazretlerinin soyundandır. Taceddin-i Veli Hz.´nin h.720/m.1320 tarihli olan vakfiyesi Şeyhzadeoğlu Özel Kütüphanesi´nde bulunmaktadır.  Söz konusu vakfiye Darende´de bir Zaviye vakfiyesidir. Taceddin-i veli Hz. Zaviyesine ait yer günümüzdeki Taceddin-i Veli Hz. Mescidi ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakıf binasının bulunduğu yerdir. Zaviyenin asli görevi Hulusi Efendi Vakfı bünyesinde icra edilmektedir.?

Malatya´nın Fethi ve Anadolu´da ki İslam Kahramanlarından olan Hasan Gazi Hazretleri hakkında ise şöyle konuştu: ?Hasan Gazi Emeviler döneminde seng-bar (taş kale) / Zengibar kuşatması sırasında şehit düşmüştür. Emevilerin son dönemi Abbasilerin ilk zamanında Anadolu´da İslam kahramanı olarak bilinen Hasan Gazi ve Hüseyin Gazi gazalarda bulunurlar Darende tarihine dair eseri bulunan Hanifi hocaya göre Battal Gazinin babası Hüseyin Gazi ile amcası ve kayınpederi Hasan Gazi ordu komutanlığı sıfatıyla sefere gönderilmişlerdir. Hüseyin Gazi Divriği´ye giderken Hasan Gazi Darende´ye gelmiş ve burada şehit düşmüştür. Seng-bar / Zengibar kalesinin güney doğusunda metfundur. Şehit düştüğü bu tepeye defnedilmiş, bu mekâna da Hasan Gazi/Şehitlik tepesi ismi verilmiştir.

Spiker M. Hadi Duran da Darende´nin zengin bir maneviyata sahip olduğuna değinerek mutlaka herkesin ziyaret ederek görmesi gerektiğini aktardı.

Bir saat süren radyo programı, sosyal medya hesaplarından ve dinleyici geri dönüşlerinden büyük beğeni gördüğü açıklandı.