Elbistan´lı Girişimcinin Başarısı

Çiftçi Mevlüt Bozkurt, 4 bin 600 ton şeker pancarı üretimi ile bölgenin en yüksek üretimini topraklarımızda gerçekleştiriyor.

Elbistan´lı Girişimcinin Başarısı
17.11.2017 09:29:37 3228 0

Kahramanmaraş´ın Elbistan ilçesinden gelerek ilçemizde kiraladığı 900 dönüm arazide şeker pancarı tarımı yapan çiftçi Mevlüt Bozkurt, 4 bin 600 ton şeker pancarı üretimi ile bölgenin en yüksek üretimini topraklarımızda gerçekleştiriyor.

Çiftçi bir aileden gelen 73 yaşındaki şeker pancarı üreticisi Mevlüt Bozkurt, çocukluk yaşlarında tanıştığı şeker pancarı tarımı ile yarım asrı aşkın sürede edindiği tecrübesiyle, Elbistan´dan iki kat daha verimli Balaban Mahalle topraklarında ilerleyen yaşına aldırmadan üretim yapıyor.

Kiraladığı 18 tarlada 4 bin 600 ton şeker pancarı üreten Bozkurt, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Elbistan´da bu kadar verimli yapılamayan şeker pancarı üretimini yıllardır işlenmemiş Balaban arazilerinde büyük bir keyifle yaptığını söyledi.

Mahalle sakinlerine de seslenen Bozkurt, ?Yüksek verim ile iyi bir kazanç elde ediyorum. Modern tarım yaparak ve teknolojiyi kullanarak pancarı fabrika ile buluşturuyorum. Bölgenin en yüksek şeker oranına sahip pancarları ben burada yetiştirdim. Dönümüne 9/12 ton alıyorum. Pancarın toprağa ekimini, ilaç ve sökümünde yerli üretim gelişmiş tarım aletleri kullanıyorum, bu sayede hem masrafları azaltarak zaman ve kaliteyi artırıyoruz. Sadece çapa döneminde 60 tarım işçisi ile mecburi 2 ay tarlaların işlenmesi gerekiyor. Şeker pancarının meşakkatli yolculuğu, sabır ve tecrübe istiyor. Her şeyden önemlisi sevgi ile yapmanız gerek aksi takdirde çok büyük hayal karıklığına uğrarsınız. En ufak bir dikkatsizliktik ürünün tarlada kalmasına sebep olabilir. İşçi konusunda yerlilerinden çalışacak bulmak oldukça zor. Şanlıurfa´dan gelen aileler bu işleri yapıyor.? dedi.

 ?Devlet desteği, bize güç veriyor?

Üretim aşamasında şeker pancarı fabrikasının verdiği nakit destek ile çiftçilerin ücret, ilaç, sulama ihtiyaçlarının karşılandığını aktaran Bozkurt, ?Devletimiz her aşamada bizlere destek olarak güç veriyor, karşılığında sadece üretim yapmamızı istiyor. Yetmiyor dönüm başı 63 liralık birde teşvik desteği veriyor. Yarım asırdır biz bu şekilde karşılıklı güvene dayalı ilişki ile üretimimizi gerçekleştiriyoruz.? diye konuştu.

El işinde ömrünü heba eden gençlere çağrıda bulunan Mevlüt Bozkurt, tarlalarını bırakarak gurbete giden, asgari ücret ile günü kurtaran el işinde mesai harcayıp yıllarını heba edenler için toprağın her zaman bire bin vererek daha vefalı olduğunu kaydetti.

Çiftçi Mevlüt Bozkurt, Malatya bölgesindeki en iyi pancar üreticisi olarak saygı görüyor.