Doğa harikası ´Ozan Kanyonu´ keşfedilmeyi bekliyor

Yalçın kayalıkların arasından coşkulu şekilde akan Tohma Çayı´nın Malatya ve ilçemizde "insan eli değmemiş" tabiatını barındıran Ozan Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor.

Doğa harikası ´Ozan Kanyonu´ keşfedilmeyi bekliyor
Kültür-Sanat 21.10.2015 12:51:24 2299 0

     

     Yalçın kayalıkların arasından coşkulu şekilde akan Tohma Çayı´nın Malatya ve ilçemizde "insan eli değmemiş" tabiatını barındıran gizemli Ozan Kanyonu keşfedilmeyi bekliyor.

      İlçemizin Ozan köyünden başlayıp Akçadağ ilçesinin Aşağıköy Mahallesi´nde son bulan kanyon, 18 bin 730 metre uzunluğa sahip Tohma Çayı yatağında yer alıyor.     

     Birinci derece doğal sit alanı olarak belirlenen kanyon, oldukça dik ve sarp kayalık yapıya sahip vadide, yoğun su debisiyle sadece su yoluyla geçişe imkan tanıyor. Zengin bitki örtüsüne sahip bölge ayrıca dağ keçisi, geyik, leylek, balıkçıl gibi birçok yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor.

      Kanyon boyunca pek çok doğal mağaranın bulunduğu vadiden rafting yaparak geçen Malatya Vali Yardımcısı Bülent Güven, Gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Ozan Kanyonu´nun akarsu sporlarıyla bütünleştirerek turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

      Darende´nin rafting sayesinde turizm açısından önemli bir potansiyeli bulunduğunu ifade eden Güven, "Ozan Kanyonu, inanılmaz doğası zengin tabiatıyla bizleri büyüledi. Daha önce farklı yerlerde rafting yaptım fakat görseli bu kadar güzel heyecanı bu kadar yüksek başka bir parkurda kürek çekmemiştim. Mevcut hali ile vatandaşların gitmesi imkansız. İlçemizin kalkınması için mutlaka bu kanyonun turizme kazandırılıp su sporlarının yapıldığı bir merkeze dönüştürülmesi gerek" diye konuştu.

 18 kilometrelik parkur adrenalin dolu

       İlçe Kaymakamı Ali Türk de, Ozan Kanyonu´nun sadece su üzerinden botlarla geçilebildiğini, bitiş noktasına kadar parkurdan çıkılamadığını aktardı.

Kanyonun 18 kilometrelik rafting parkuru bulunduğuna işaret eden Türk, "Ozan Kanyonu dik kayalıkların arasından akan Tohma Çayı´nın el değmemiş güzelliklerle süslendiği gizemli bir alan. 6 saat süren yolculuğumuzda kısa molalar vererek bazen de botu sudan çıkarıp omzumuzda taşıyarak 18 kilometrelik parkurda adrenalin dolu anlar yaşadık" dedi.

      Türk, parkurun el değmemiş güzelliklere sahip olmasından dolayı doğallığın bozulmamasını istedi. Türk, bölgeyle ilgili kalıcı projeler üreteceklerini ifade etti.

      Adıyaman Çelikhan Kaymakamı Adem Kaya ve Malatya Akçadağ Kaymakamı Serdar Demirhan ise keyifli bir rafting geçirdiklerini aktararak, Ozan Kanyonu´nun mutlaka turizme kazandırılmasını gerektiğini belirttiler.

      Darende Doğa Sporları ve Rafting Kulübü (DRAFT) Başkanı Celalettin Ateş de, katılımcıların ilginç mağaralar bulunan güzergahta onlarca metre yüksekteki kayalıkların arasından akan suyun coşkusuna kapılırken, doğal güzelliklerin parkuru renklendirdiğini sözlerine ekleyerek kanyonun HES kurbanı olmadan keşfedilmesi gerektiğini söyledi.



Doğa harikası ´Ozan Kanyonu´ keşfedilmeyi bekliyor