Darende’de görev yapan doktor, dünya tıp tarihine geçti

Darende’de görev yapan doktor, dünya tıp tarihine geçti
Sağlık 16.11.2019 08:48:00 12433 1

İlçemizde, KBB uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Muhammet Fatih Gökmen, göz çevresindeki kemik ve kasları eriterek gözü dışarıya iten kitleyi, burun içerisinden neştersiz alarak yaptıkları operasyonu yayımlayarak Dünya tıp tarihine geçti.

Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahı Uzmanı olarak görev yapan M. Fatih Gökmen’in, neşter kullanmadan burun içinden yapılan göz arkası kisti ameliyatı Amerika’nın alanında en prestijli tıp dergisinde yayımlandı.

Gökmen, çalışmaları ve The Journal of Craniofacial Surgery tıp dergisinde yayınlanan son makalesi hakkında gazetemiz muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İnsanların sigara alışkanlığından kurtulması ve tütün mamullerinden uzak durması gerektiğini ifade eden Gökmen, Dünya literatüründe bu tarzda sadece 4 hastada görülen rahatsızlığın yaşayan birinin ülkemizde olduğunu ve uzmanlık eğitimi sırasında bu ameliyatı gerçekleştiren ekipte bulunduğunu söyledi.

Uluslararası dergide yayınlanan tedavi yöntemine ilişkin bilgi veren Gökmen, “35 yaşında genç bir hastamız 7 yıldır gözünde var olan şişlikle kliniğimize geldi. Yaptığımız inceleme sonucuna hastanın gözünün arkasında bir kitle (Kist Hidatik) olduğunu tespit ettik. Buna benzer rahatsızlıktan Dünya’da sadece 3 vaka olduğunu öğrendik. Daha önceki yapılan tedavilerde yüzü, gözü veya kulağın arkasında geniş bir kesiyle beyin ameliyatı yapılarak çıkarılmış. Biz, Dünya’da yine ilk defa sadece burundan çeşitli aletlerle girerek oradaki dokuyu temizlemeyi başardık. Takiplerinde de herhangi bir nüksü olmadığını gördük. Bu bizim yaptığımız ameliyat tıp tarihine bir ilk olarak geçti.” dedi.

Avrupa’dan da ödül aldı

Yapılan yöntemin, burun içerisinden yapılan beyin tümörü ameliyatı gibi düşünülebileceğini aktaran Gökmen, “Sonraki süreçlerde Avusturya’da bir konferansta örnek sunum olarak ödüllendirildik. Hastanın sonraki süreçte kontrollerinin tamamlanıp takibi sonlandırıldıktan sonra bu yöntemi; hocalarımın önerisiyle, uluslarası bir dergide yayın olacak şekilde hazırladık. Daha sonra bu yöntem, Amerika’nın kulak, burun, boğaz, göz, çene cerrahisi, plastik cerrahi, beyin ve sinir cerrahisi gibi bölümlerin saygın dergilerinden olan The Journal of Craniofacial Surgery de yayınlandı. Hocalarımın desteğiyle İngilizce metin olarak kaleme aldım. Ailem, arkadaşlarım ve camiamızdan birçok kişi tebrik etti, iyi dileklerini ileterek başarılar diledi. Daha önce ülkemiz ve Dünyadaki yerli ve yabancı yayınlarda da makalelerim var. Lakin uluslararası saygın bir dergide ilk isim olarak yayınlanması ayrı bir mutluluk verici. İnsanı daha çok akademik çalışmaya sevk ediyor. Alanında en iyi cerrahlardan olup beni de bu doğrultuda yetiştiren hocalarıma çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Bundan sonra karşılaşılan vakalar bu yöntemle tedavi edilecek”

Bu yöntemi kullanacak doktor ve hastanelerin Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’ne ulaşabileceğini işaret eden Gökmen, “Dünya literatüründe nadir hastalıklar olduğu zaman önceden bilgi sınırlıydı, büyük kütüphanelerde araştırmanız gerekiyordu. Dijital çağ ile bu durum değişti. Bundan sonra baş boyun bölgesinde kist hidatik vakası ile karşılaşacak her doktor ve hastane, internette araştırdığı zaman cerrahi tedavi ve nasıl yapıldığına dair verdiğimiz bilgileri okuyabilecektir. Dünya’ya ve tıp literatüründe ilk ve örnek bir yöntem diyebiliriz. 

İnternetten araştırıldığında Dünyada ilk defa yapılan bu teknikle ameliyatı gerçekleştiren ekipten bir doktorun Hulusi Efendi Devlet Hastanesinde çalışıyor olması, hastanemize ve ilçemizin faydasına olacağı kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

KBB uzmanı Gökmen, son olarak bu tedavinin Darende’de yapılabileceğinin duyurulmasında Darende Haber Gazetesi’nin vermiş olduğu kıymetli desteğe teşekkür etti.