Çiftçiler "Yağmur Duası" geleneğini sürdürdü

İlçemiz Yeşiltaş Mahallesi´nde yaşayan vatandaşlar, asırlardır sürdürdükleri "yağmur duası" geleneğine bu yıl da devam etti.

Çiftçiler
Gündem 7.04.2016 17:50:41 3162 1

 

İlçemiz Yeşiltaş Mahallesi´nde yaşayan vatandaşlar, asırlardır sürdürdükleri "yağmur duası" geleneğine bu yıl da devam etti.

Darende´ye 25 kilometre mesafedeki tarım ve hayvancılıkla geçinen 700 nüfuslu Yeşiltaş Mahallesi´nde yaşayanlar, mahalle kırsalındaki Göz mevkisinde bir araya geldi.

Bolluk, bereket ve birlikteliklerinin artacağına inandıkları geçmişi asırlar öncesine dayanan "yağmur duası" geleneğini yaşatmak için buluşan mahalle sakinleri, burada kurban kesti.

Yılın bereketli geçmesi ve bereketli yağmurların yağması için dua eden vatandaşlar, birliktelikleri için alanda yemek yaptı. Kadınların Kuran-ı Kerim okuduğu etkinlikte, erkekler namaz kıldı.

Mahalle muhtarı Muzaffer Aslan, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı Devleti döneminden beri gerçekleştirilen bu geleneğin mahalle için kutsal bir görev olduğunu söyledi.

Birlikteliğe vesile olan bu dua etkinliğinin, mahalle sakinlerinden imece usulüyle toplanan küçükbaş hayvan, bulgur, tereyağı, ve ayrandan oluştuğunu aktaran Muhtar Aslan, "Her yıl nisan ayı içerisinde yağmur duasına çıkıyoruz. Geleneğimizin devam etmesi için eşlerimizi ve çocuklarımızı da getiriyoruz. Bu sayede çocuklarımız geleneği yaşatacak. Birlik içerisinde bereketli bir yıl olması için dua ediyoruz. Kendimizin pişirdiği yöremize has ´donguş´ yemeğini misafirlere ikram ediyoruz." diye konuştu.

Bu yıl bölgede yaşanan zirai donun kayısıyı etkilediğini belirten Aslan, "Kayısımızı ciddi oranlarda don vurdu. İnşallah havalar yağışlı geçerse tarımla uğraşacağız. Mahallemizin kırsalda olması sebebiyle bizim için su hayati önem taşıyor. Bu gelenek su gibi bize hayat veriyor." dedi.

İlçe Müftüsü Ahmet Varol´un da katıldığı etkinlikte ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu´da şehit olan güvenlik güçleri için de Kuran-ı Kerim okundu.