Tarımda Kate A1 ve Esperia dönemi

Tarımda Kate A1 ve Esperia dönemi

Tarımda Kate A1 ve Esperia dönemi
Gündem 22.07.2015 16:11:00 1690 0

Darende`de deneme ekimi yapılan buğday çeşitleri hasat edildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Başdirek Mahallesi`nde bulunan Süleyman Fırat isimli çiftçiye ait tarlada hasat gerçekleştirildi.

Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, artan besin ihtiyaçlarının karşılanmasında, bölge ekolojik koşullarına iyi uyum gösteren, verim ve kalite özellikleri iyi genotiplerin belirlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hilmi Öksüztepe de gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilere çeşit seçiminde yol göstermek istediklerini belirterek, "İlçemiz için uygun çeşitleri ön plana çıkarmak, kalite ve verim yönünden çeşitleri karşılaştırabilmek, çiftçilerimizin çeşitlerle ilgili bilgi ve birikimlerini arttırabilmek istedik" dedi.

- "Kate A1" ve "Esperia" çeşitleri daha verimli

Her yıl ekilen "Sönmez 2001" buğdaya alternatif başka çeşitlerin verimini görmek üzere Süleyman Fırat`ın 8 dekarlık tarlasında ekmeklik ve makarnalık olmak üzere 4 çeşidin deneme üretimlerini yaptıklarını belirten Öksüztepe, "Cömert, Bereket, Kate A1 ve Esperia gibi yüksek kalite ve verimli buğday çeşitleri ekilerek denendi. Müdürlük olarak üreticilerin en yüksek verimi elde edebilecekleri ürünleri belirlemek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İlçemizin karasal iklim ve geçiş bölgesi olması dolayısıyla iklime hakim denenen Kate A1 ve Esperia çeşitlerinin bölge şartlarına uyum sağladığını, verimde ve kalitede yüksek olduğunu, hastalık, yanma ve kuraklığa karşı da daha dayanıklı olduğunu test ettik ve gördük. Artık çiftçilerimize daha kaliteli ve bol ürün alabilecekleri bu çeşitleri önereceğiz ve destekleyeceğiz" diye konuştu.

Öksüztepe, "Sönmez 2001"den dekara 220 kilogram, "Kate A1"den 402 kilogram ve "Esperia"dan sa 390 kilogram verim alındığını kaydetti.

 

Haberin Fotoğrafları için tıklayın

http://www.darendehaber.com/gallery_photo.php?pg_id=4534


Anahtar Kelimeler: