Köy mahkeme kararıyla susuz

Köy mahkeme kararıyla susuz

Köy mahkeme kararıyla susuz
8.11.2013 22:29:00 9730 0

Günerli, mahkeme kararıyla susuz

Darende`ye bağlı Günerli Köyü`nün içme suyu Bölge İdare Mahkemesi`nin aldığı kararla arife günü kesildi, vatandaşlar bayramı susuz geçirdi. Vatandaşlar komşu köylerden kimi zaman tanker kimi zaman da eşek sırtında su taşıyarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor.

Malatya İl Özel İdaresi ve Darende Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından geçtiğimiz yıl şebekesi döşenerek Günerli`ye içme suyu getirildi. Suyun götürülmesinin yasal olmadığını belirten bazı çevre sakinleri konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme suyun kesilmesine hükmetti.

Mahkeme suyu kesti

Vatandaşlar duruma itiraz edince, suyun akıtılması devam etti. Kararın uygulanmadığı gerekçesiyle Malatya İdare Mahkemesi`ne yapılan başvurudan da "suyun kesilmesi" yönünde karar çıkınca özel idare görevlileri, şebekeyi kapattı. Günerli`nin suyu Kurban Bayramı arifesinde kapatılarak mahkemenin kararı uygulandı. Suyun kesildiğinden habersiz olan vatandaşlar ise bayramda mağdur oldu.

Tankerlerle su getiriliyor

Köylüler ihtiyaçlarını gidermek için çareyi çevre köylerden tankerlerle su getirmekte buldu. Tankerden su almak isteyen kadınlar uzun kuyruklar oluştururken, zaman zaman tartışmalar da yaşandı.

Darende Kaymakamı Bünyamin Kuş, uzun bir süredir ihtilaflı olan konuyla ilgili mahkeme kararı olduğunu ve hukuk kurallarının uygulandığını söyledi. Vatandaşların susuz kalmasının kendilerini oldukça rahatsız ettiğini ve çare aradıklarını dile getiren Kuş, konuya çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti.

Kaynakta su boşa akıyor

İçme suyunun alındığı kaynağın köylerinin sınırları içerisinde kaldığını ifade eden Sakarya Köyü Muhtarı Şeyh Hamit Korkmaz da kendileri rıza göstermesine rağmen, olaya başkalarının müdahil olduğunu ifade etti. "Suya ihtiyacı olan kullansın. Su gibi temel bir ihtiyaçtan insanları yoksun bırakmak nasıl bir anlayışın ürünü anlamakta güçlük çekiyorum." diyen Korkmaz, köylerinin sınırları içerisinde olmasına karşın başka köylülerin durumdan rahatsız duymasının da ilgi çekici bir durum olduğunu kaydetti. Suyun halen boşa aktığını dile getiren Korkmaz, Günerlilerin yaşadıkları durumdan büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.


Anahtar Kelimeler: