Kayısı üreticisi yine perişan

Kayısı üreticisi yine perişan

Kayısı üreticisi yine perişan
Gündem 19.03.2013 18:34:00 3255 0

Darende’de havanın mevsim normallerinin üzerinde gitmesi üzerine çiçek açan kayısı ağaçları sıcaklıklarının 18 Mart 2013 tarihinde gece eksi 7 dereceye düşmesi nedeniyle yüzde 70-95 oranlarında dondan zarar gördü.

Darende İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamza Geçer, Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya ile Balaban ve Ilıca beldesi, Karşıyaka, Yeşiltaş, Hisarcık, Çınar köylerinde dondan zarar gören kayısı ağaçlarında hasar tespit çalışmalarında bulundu.

Hasar yüzde 70’in üstünde

Çalışmaların ardından gazetecilere konuşan Geçer, Darende`de meyve veren 1 milyon kayısı ağacından yüzde 50`sinin dondan etkilendiğini, açan çiçeklerin zarar görerek meyve oluşamayacak duruma geldiğini belirtti. Geçer, çiçek açan ağaçların sulak ve çok meyve veren yerlerde olmasından zararı yüzde 70’in üstünde olacağını ifade etti.

Hasar nedeniyle rekoltenin oldukça düşük çıkacağını belirten Geçer, rakımı bin 200 metrenin altında çiçeklenme dönemini geçmiş ve yüzde 50 çiçeklenme olan bölgelerde tomurcukların zarar gördüğünü kaydetti.

Hamza Geçer; “Yüzde 70-95 oranında zarar gören ağaçlar nedeniyle binlerce çiftçi mağdur olmuştur. Sigorta yaptırmayanların sıkıntıları daha büyük, halen bakım ve mücadele çalışmaları devam ediyor. Meyve olmayacağını bildikleri halde yaz sezonunda da sulama, ilaçlama, gübreleme gibi bakımlarını gelecek yıla hazırlık olarak mecburen sürdürecekler” dedi.

Vatandaş sigorta yaptıramıyor

Çiçeklenme dönemi için sigorta yaptıran çiftçilerin de mağdur edildiğini söyleyen Hamza Geçer konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Eksperler tarafından tomurcuk döneminde olduğu varsayılarak sigorta desteği verilmemektedir. Bu yüzden sigorta yaptıranlar dahi yardım görememektedir. Kayısı para etmediği için vatandaşlar sigorta yaptırmayı da tercih etmiyor”

Hamza Geçer, müdürlük uzmanlarınca bölgede hasar tespit çalışması yapılacağını ve oluşturulan raporu Malatya`daki yetkililere ulaştıracaklarını kaydetti.

Fındık gibi desteklenmeli

Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya da kayısı üreticisinin vahim durumda olduğunu ileri sürerek, ``Kayısı olsa bir dert, olmasa bir dert. Olduğu zaman para etmez, olmadığı zaman da altın gibi uçar gider. Dünya kuru kayısısının yüzde 83`ü Malatya`dan yetiştiği halde para etmiyor. Kayısının desteklenmeye ihtiyacı var. Kayısı desteklenmediği sürece sigortanın çiftçiye faydası çok fazla olmuyor`` dedi.

Geçtiğimiz yıl 700 civarında çiftçinin, çiçek dönemindeki zarara karşı sigorta yaptırdığını, bu yıl rakamın 300`e düştüğünü ifade eden Kaya, ``Fındıkta olduğu gibi milli ürün statüsündeki kayısının desteklemesini istiyoruz`` şeklinde konuştu.

Hamza Geçer ve Vedat Ali Kaya inceledikleri bahçelerde vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

 


Anahtar Kelimeler: