Darende´de ´ilk´lerin adamıydı

Darende`de `ilk`lerin adamıydı

Darende´de ´ilk´lerin adamıydı
Vefatlar 19.03.2013 10:00:00 12060 0

Körüklü fotoğraf makinesiyle Cumhuriyetin ilan edildiği günlerde Darende’de ilk defa fotoğraf çeken ve pratik zekasıyla birçok mesleği icra edip, ilçemizde farklı alanlarda ilklere imzasını atarak çevresindekilere yardımcı olan Mevlüt Zontul, 108 yaşında Malatya’da vefat etti. Zontul’un cenazesi 18 Mart 2013 günü Malatya Şehir Mezarlığında toprağa verildi.

1905 yılında dünyaya gelen Mevlüt Zontul, fotoğrafçılığın yanı sıra gramofon tamirciliği, diş çekimi, akü doldurma işi gibi sanatların yanı sıra ilçede henüz elektriğin olmadığı yıllarda değirmen arkına kurduğu dolabın dişli çarkları ile 17 yıl kendi evinin elektriğini üreterek Darende’de birçok yeniliğin ilklerine imzasını atmayı başardı. Ayrıca şapka imalatı, radyo, motosiklet ve bisiklet tamirciliği gibi sanatlarını da geliştiren Mevlüt Zontul, birçok konuda insanların yardımına koştu.

Hayatı filmlere konu olacak kişiliğe sahip Mevlüt Zontul, bir süre önce AA Muhabirine anılarını anlattı.

Vakıf, arşivini yokolmaktan kurtardı

Darende’de ilk defa fotoğraf çeken ve bu mesleği uzun süre yürüten kişi olarak tanınan Mevlüt Zontul, ilçemizde çok sayıda insanın fotoğrafını çekerek, tarihe ışık tutmuştu. Bir çatı arasında samanların içinde kalan arşivinin Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamidettin Ateş’in isteği üzerine çıkarıp verdiğini ve yıllar sonra yüzlerce fotoğrafının kitaplar ve sergiler halinde kamuoyuna yeniden sunulduğunu bildiren Mevlüt Zontul; “Hamidettin Efendi, Darende’nin görsel tarihinin canlanmasına vesile olmuştur. Hayatımın en mutlu zamanlarından biri yıllar önce çektiğim resimleri kitaplar ve sergilerde yeniden görmek oldu. Allah ondan razı olsun” diyerek duygularını ifade etimişti.

Zontul, eskiden Darende’de sadece üç tane lambalı radyo bulunduğunu dile getirerek; “Zaloğlu ailesinde, Halkevinde ve bizim evde lambalı radyo vardı. Askeri erkan, memurlar ve esnaf arkadaşlar bizim eve gelerek, radyo dinlerlerdi. 2. Dünya savaşının yaşandığı yıllarda, savaşı radyo dinleyerek takip etmenin heyecanını hala yaşıyorum” diye konuştu.

Tarihe tanıklık etti

Yoklukla mücadele edilen yıllarda ilçeye ilk defa bisikleti getirdiğinde vatandaşların kendisini büyük bir dikkatle izlediğini anlatan Mevlüt Zontul; “Bisikleti getirdiğimde, millet başıma üşüştü. İki teker üstünde bu nasıl gidiyor diye hayretle bakıyorlardı. Hatta bazen benim bisikletle gezmemi izlemek için rica ederlerdi” dedi. 1934 model Alman yapımı motorunu da yakın zamana kadar kullanabilen Zontul, özenle sakladığı bu motoruyla Doktor Hasan Karaağaç’ı köylere götürerek, sağlık hizmeti verdiklerini de anlattı.

Tarihe tanıklık eden Zontul; “Ben doğduğumda II. Abdülhamit Padişahtı, İkinci Meşrutiyet ben dünyaya geldikten 3 yıl sonra ilan edildi. Sultan Reşat ve Vahdettin dönemlerine tanıklık ettim. Cumhuriyet ilan edildiğinde 18 yaşına filinta gibi bir delikanlıydım. İki dünya savaşı gördüm. 7 çocuğum, 24 torunum, 40 da torunumun çocuğu var” şeklinde konuştu.

Katkısız hormonsuz yaşam

Uzun yaşamında bugüne kadar sadece 2 defa hastanede tedavi gördüğünü söyleyen Mevlüt Zontul şaşkınlığa yol açan o bu durumu; "Katkısız ve hormonsuz, yani doğanın ta kendisinden besleniyorum. Stresten ve şehir telaşından uzak yaşıyorum" diyerek açıkladı.

Şaka yapmayı çok seven Zontul, geceleri saymadığı için kendini daha yarı yaşta daha genç olarak gördüğünü kaydederken bir hatırasını da şu şekilde anlattı: “Elektriğin Darende’ye yeni geldiği yıllardı. Köyden gelen müşteri ısrarla bir makinesini tamir ettirmek istiyordu. Bende ‘elektrik yok, sonra gel’ dedim. Israrla ‘işimi yapacaksın’ deyince ‘Şu tenekeyi al 2 kilo elektrik al gel yapayım’ deyince o adamcağız, ‘Allah razı olsun hemen alır gelirim’ diyerek uzaklaştı. Bütün çarşı esnafını dolaşan vatandaşın bu davranışı o dönemlerde espri kaynağı olmuştu”

 

 

Taziye için oğlu Mehmet Ali Zontul: 0546 2976968


Anahtar Kelimeler: